Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Сълзите са средство за емоционална устойчивост

Сълзите са средство за емоционална устойчивост

Сълзите са средство за емоционална устойчивост - изображение

Много хора смятат, че плачът и сълзите са израз на слабохарактерност. Според проучване на британски изследователи сълзите са средство за емоционална устойчивост.

Невролозите отбелязват, че плачът и сълзите са естествен природен процес. Това е нормална и адекватна реакция на организма в случаи на различни фактори, които предизвикват силни емоции. Те могат да бъдат и положителни и отрицателни.

Британските специалисти подчертават, че човек не трябва да сдържа сълзите си. Те освобождават тялото от токсини и редица вредни вещества, които се отделят по време на емоции. Към тях се причисляват и стресовите изживявания и хормони. Учените обясняват, че сълзите имат ролята на почистваща функция за организма. Плачът стимулира производството на хормона ендорфин, което се явява като вид болкоуспокояващо средство за тялото. Това се отразява и морално и физически на състоянието на човек. Именно затова сълзите помагат човек да се справи с нервното напрежение или да изживее радостна емоция.

Според специалистите хората, които сдържат сълзите си губят постепенно здравето и психиката си. След проведено проучване е установено, че 85% от жените и 73% от мъжете стават по-спокойни и по-малко раздразнителни след плач. Сърдечният ритъм и дишането се забавят и човек преминава в едно биологично по-скопойно и емоционално състояние.

Британските учени подчертават, че истински силните жени и мъже имат самосъзнанието и силата да плачат винаги, когато имат нужда, защото сълзите освобождават и прочистват емоционално тъгата и стреса.

Снимка: Independent Living


Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаХранене при...ЛайфстайлЛечения