Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Съществува момиче, което кърви като се поти

Съществува момиче, което кърви като се поти

Съществува момиче, което кърви като се поти - изображение

Съществува момиче, което кърви от лицето и дланите си, без да има видими наранявания по кожата, предава Canadian Medical Association Journal.

21-годишното момиче е хоспитализирано от италиански лекари, които са диагностицирали кръв по кожата без реални наранявания. Пациентката е обяснила, че страда от заболяването "хематидроза" (hematohidrosis) от три години и не може да разбере причината за това и как да се лекува. Тя е пояснила, че кръвотечението се проявява при физическа активност, спане, продължава от 1 до 5 минути и се засилва под стрес. Странните признаци са изолирали момичето от обществото, което обаче е увеличило депресията и притесненията й.

След редица изследвания специалистите заключват, че пациентката страда от рядко заболяване – потта се смесва с кръвта и се отделя през кожата. Заболяването се дължи на поражения на стените на кръвоносните съдове, съобщава Актуално.

Момичето е започнало терапия за укрепване на съдовете заедно с терапия за понижаване на стреса. Към момента резултатите са положителни и тя се чувства сравнително по-добре. Лечението е намалило проявите на заболяването, но не го е излекувало напълно.

Хематидроза е клинично състояние, при което кръвоносните съдове се разширяват и разкъсват. Кръвта в този момент навлиза в потните жлези и при изпотяване тя излиза на повърхността на кожата като капчици пот, премесени с кръв. Според специалисти състоянието се активира от екстремен стрес. За заболяването се знае от векове, въпреки скептичното отношения за съществуването му на някои специалисти. При проведени изследвания са установени 18 случая от 2013 г. до сега и 42 записани пациенти с подобни симптоми в медицинската литература.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: neotera.gr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛеченияИсторияЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияХранене при...ФизиологияАлт. медицинаСнимкиНаправления в медицинатаЛайфстайлНормативни актовеОрганизацииДиетиПсихологияСпециалистиСпортИнтервютаСоциални грижиКлинични пътекиЗаведенияАнкети