Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Тампоните може да съдържат опасни вещества

Тампоните може да съдържат опасни вещества

Тампоните може да съдържат опасни вещества - изображение

Изследване, проведено от учени от университета в Ла Плата, Аржентина, разкрива, че 85%от памука, който се използва за направата на женски хигиенни продукти като тампони например, съдържа глифозат. Това е хербицид, който се използва за борба с плевелите и с него се пръскат ГМО култури. А в 62% от дамските средства може да се открие АМРА, което е производно на глифозата.

Между 1970 и 1980 г. в САЩ над 50 жени са починали заради непозволени вещества в техните тампони. От Асоциацията на органичните потребители разкриват, че през 1975 г. от известна американска компания, която произвежда хигиенни продукти, признали, че техни тампони съдържат канцерогенни агенти и променят естественото състояние на вагината. Пет години по-късно те били изтеглени от пазара.

Може би повечето от нас си мислим, че тази некоректна и вредна практика е останала в миналото, но за съжаление не е така. И изследването от Аржентина го доказва. Установено е, че глифозатът в много малко количество може да причини здравословни проблеми и рак. Също така проучвания показват, че в тампоните, направени от някои синтетични влакна, могат да бъдат открити вредни, патогенни бактерии и излъчват токсични химикали в организма.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: usnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияБотаникаНовиниЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНормативни актовеАлтернативна медицинаМедицински изследванияХранене при...ЛайфстайлСпециалистиХрани и ястияКлинични пътекиЛеченияПатологияАнкети