Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Татуировките спират потенето и това може да доведе до топлинен удар

Татуировките спират потенето и това може да доведе до топлинен удар

Татуировките спират потенето и това може да доведе до топлинен удар - изображение

Изследователи от Алма колеж, Мичиган, установили, че татуировките увеличават риска от получаване на топлинен удар. Те използвали лекарството пилокарпин, за да предизвикат изпотяване в двете групи участници, съгласили се да се подложат на експеримента. След това събрали проби от отделената пот на хората. Резултатите показали, че тези с татуировки произвеждат по-малко пот, но с по-високи показатели на натрий, отколкото доброволците без татуси.

Учените не знаят дали този ефект се дължи на мастилото или на травмата от нарушаването на горния слой на кожата. Известно е, че изпотяването предпазва тялото от прегряване и е важен фактор за регулиране на температурата му. Големите по площ украси по кожата могат да ограничат потоотделянето и да повишат риска от топлинен удар. Те публикували анализите от проучването си в списание Medicine & Science.

Друга опасност, която може да се появи, след като си направите татуировка, е предизвикването на краткосрочни или хронични възпаления и инфекции. През 2015 г. е направено изследване измежду 300 души, в което се установило, че 10% от тях са имали усложнения като бактериална инфекция, сърбеж или подуване, а всеки шести от десет се е сдобил с някакъв вид постоянен проблем.

Друго проучване сред 2000 души на специалисти от Университета по медицина в Тулейн показва, че хората, които имат една или повече татуировки, са по-често носители на вируса на хепатит С, отколкото тези без татуси. Първите трябва по-често да се подлагат на изследвания за заболяването.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: tattoomagz.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниАлтернативна медицинаТестовеСпортЛайфстайлСнимкиПсихологияИсторияЗдравни съветиЛеченияХранене при...Медицински изследванияБотаника