Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Текилата може да предпази от остеопороза

Текилата може да предпази от остеопороза

Текилата може да предпази от остеопороза - изображение

Текилата може да се окаже полезна за костите и при разумна консумация да предпазва от остеопороза, твърдят мексикански учени.

Екипът на д-р Мерседес Родригес от Изследователския център за иновационни разработки е направил изследване и анализ на напитката. В текилата са открити съставки от синьо агаве, които улесняват абсорбирането на калция и магнезия от костите. Именно това ги поддържа в отлично здраве.

В своето изследване мексиканските специалисти са използвали гризачи. Учените са предизвикали остеопороза при женски мишки и след това са ги захранвали с полимери от фруктоза, която се съдържа в кактусите агаве.

Осем месеца по-късно екипът е направил проби на мишките, за да се установи наличието на остеокалцин (протеинът, показващ произвеждането на нова кост) и абсорбцията на минерали.

Резултатите са показали, че мишките, които са консумирали агаве, са били с по-голямо количество над 50% синтезиране на костно произвеждащ протеин. Диаметърът на измерените кости при тези гризачи е бил също по-голям от този в контролната група, които не са получавали фруктоза от агаве.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Travel Yucatan

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноРецептиЗдравни съветиХрани и ястияВидеоХранене при...НовиниЗдравни проблемиАлтернативна медицинаОрганизацииСпортИнтервютаЛеченияИсторияБотаникаСпециалисти