Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Традиционен японски масаж облекчава запека

Традиционен японски масаж облекчава запека

Традиционен японски масаж облекчава запека - изображение

В скорошно проучване изследователи от Медицинското училище към университет „Шиншу“ в Япония установиха, че използването на традиционен метод за масажиране на крака облекчава запека.

Констатациите им са публикувани в BMC Complementary and Alternative Medicine и разглеждат техниката ao-dake-humi, която се отнася до свръхчувствителност към настинка, запек и симптоми на долните пикочни пътища (сборно понятие с оплаквания в тази област, присъщи за възрастните мъже).

Аo-dake-humi е популярна японска стимулираща терапия за крака, която се характеризира със стъпване върху бамбук с форма на половин тръба. Върху нея се правят серия от повтарящи се стъпки. Практиката има корени в рефлексологията, където специфични области на краката са свързани с конкретни органи в тялото.

Техниката е доказала своята ефективност в Страната на изгряващото слънце, макар че не е проучен нейният механизъм на действие. Изследователите направили проучването сред 24 души, които страдали от запек, проблеми с долните пикочни пътища и свръхчувствителност към настинка. Специалистите измерили техните международен простатен симптоматичен индекс, скала на качество на живот и индекс за свръхактивен пикочен мехур, за да определят ефикасността на метода. Пациентите със симптоми на долните пикочни пътища били оценени с честотно-обемна диаграма, а тези със запек и свръхчувствителност към настинка били наблюдавани с визуална аналогова скала.

Клиничното изпитване продължило 28 дни, като всички доброволци използвали масажната техника за крака сутрин и вечер за по 2 минути минимум. В случай, че участник получи болка или дискомфорт, прилагането й се намалявало на един път дневно.

Наблюденията на изследователите показали, че значително намалели симптомите. При оплакващите се от свръхактивен пикочен мехур се увеличил капацитета на мехура и намаляла честотата на ходене по малка нужда. Оплакванията от констипация (запек) също станали по-малко, освен това се редуцирал международния простатен симптоматичен индекс.

Аo-dake-humi показва статистически значими субективни и обективни резултати в проучването и не са регистрирани нежелани реакции.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: researchgate.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...НовиниДиетиЛюбопитноЛеченияИсторияЛайфстайлАлт. медицинаЗдравни проблемиСпортБотаникаСнимкиСпециалисти