Убиват ни бавно с готова храна
Колко струва свободното време?
Няма спор, че приготвената навън храна спестява много време. Особено ако домакинята работи, има две деца, мъж и възрастни родители за разкош. Най-лесно е да купиш нещо, което някой друг е приготвил. В повечето случаи местата, на които се предлага готова храна, нямат нищо общо с приготвянето й. Те са чистички и подредени, оборудвани със специализирани щандове и ухаещи на топла, сякаш току-що сготвена манджа. Магазините, от които можем да си купим готова храна, са всичко онова, което трябва да бъдат - една красива, лъскава опаковка, под която се крият храни-убийци, приготвени в повечето случаи на места, където хигиената може да бъде описана с една-единствена дума - съмнителна. Дори само този бегъл поглед е достатъчен, за да се убедим, че свободното време струва скъпо. Много скъпо!
Защо? Не е ли това домашна храна, приготвена в по големи количества? Съвсем не! Проблемът при готовите храни не е в състава на използваните продукти, а в съдържанието на самите храни. Определени съставки, които се съдържат в тях, наричани ексцитотоксини, са определяни като основна причина за съвременната пандемия от неврологични заболявания!
След редица изследвания, проучвания и наблюдения тази група вещества се явяват отключващ фактор за мигрени, инфекции и сривове на имунитета, анормално неврологично развитие в детска възраст, ендокринни и психиатрични разстройства, епизодични изблици на насилие, гърчове и припадъци с неизяснен произход, чернодробна енцефалопатия, патологично напълняване, паркинсон, алцхаймер, оливопонто-церебрална дегенерация и деменция при заразени със СПИН. Това е заключението на американския неврохирург Ръсел Блейлок, професор от департамента по биология на университета „Белхейвън" в Джаксън, Мисисипи.
Онзи списък
Онзи списък не започва и не свършва с ГМО, нито с толкова коментираните напоследък „Е"-та. Готовата храна в повечето случаи се приготвя от продукти, чийто срок е изтекъл вчера. Това обяснява и сравнително ниската цена, която плащаме. Говорим за пари. Пари, с които не можем да си купим само две неща - здраве и време. Храната, приготвена навън, трябва да създава усещането, че не е по-различна от онова, което вие може да приготвите в собствената си кухня. Освен това готовата храна трябва да има поносим срок на годност, така че да избие с печалбата си вложените в нея продукти, време и труд за приготвянето й. Как се постига това?
Отговорът е колкото лесен, толкова и страшен - с подобрители. Най-известните от тях са натриевият глутамат (monosodium glutamate или MSG), хидролизираният растителен протеин и аспартамът. Всички сме ги чували, знаем за тях, но не им обръщаме почти никакво внимание. Използването им започва плахо и нараства правопропорционално на печалбата.
Въпросните ексцитотоксини се използват, за да променят вкуса, да маскират неприятните миризми и да засилят в пъти онези аромати, които ни карат да харесваме даден продукт. Крайната цел е пристрастяване, повече оборот и по-лесни печалби.
Аспартамът е много опасен изкуствен подсладител, който се среща в лекарства, сиропи и десерти за деца!
Поводите за тревоги са много. Първо, освен глутамат са известни още 70 ексцитотоксина. Второ, добавките не присъстват просто в някои видове храни, а в почти всички готови. Освен това глутаматът се използва масово и в ресторантьорския бизнес.
Глутаматът е химично сигнално вещество на нервната система. Открива се в извънклетъчната течност и е в изключително малки концентрации. Когато поглъщаме храна, в която има глутамат, концентрацията се повишава и невроните стават хиперактивни. При още по-високи нива настъпва клетъчна смърт. Симптомите след поглъщане на храни с такива субстанции не са внезапни. Само при някои хора се наблюдават рязко и критично влошаване, включително и смърт. В повечето случаи тялото претърпява бавни трансформации, които постепенно се задълбочават.
Негативните ефекти от глутамата са открити от японския учен д-р Теруо Хайяшиоще през 1954 г. Той установява, че глутаматът влияе пряко върху централната нервна система, провокирайки припадъци и гърчове.
Има и още. Производството и на двете съставки с всяка изминала година се увеличава, въпреки непрекъснатите протести от страна на учените. През 2001 г. са продадени над 1,5 млн. тона с годишен ръст на продажбите от 4%. Изминали са девет години. Сами може да пресметнете за какви печалби става дума.
Повод за тревога има, както има и повод за финално уточнение. В не всички магазини за готова храна онова, което се предлага, представлява заплаха за нашето здраве. Винаги има и по някое приятно изключение, което ни помага да усещаме този свят като едно по-сигурно място за живеене.
За Framar.bg: Вестник "Под лупа"
Коментари към Убиват ни бавно с готова храна