Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Установиха лесен начин да се справим със зимната депресия

Установиха лесен начин да се справим със зимната депресия

Установиха лесен начин да се справим със зимната депресия - изображение

Учени от САЩ установиха няколко лесни начина за справяне със зимната депресия. Специалистите са заявили, че в студения сезон и недостатъчната слънчева светлина е добре човек да се занимава с това, което му е приятно.

През зимните дни много хора изпадат в депресивно психологическо състояние. Лекарите настояват човек да прилага собствени усилия, за да се справи със ситуацията и да не се налага използването на антидепресанти и други методи.

Характерната за зимата депресия – е явление, добре известно на терапевтите, което не е така безобидно. С този термин лекарите определят сезонното афективно разтройство, характеризиращо се с емоционални нарушения и понижаване на когнитивните функции. Това е пряко свързано с намаляването на дневната светлина през зимата. Нелечима, зимната депресия може да доведе до усложнения като самоубийствени настроения, социална изолация и развитието на вредни зависимости.

За спасение на психиката медиците предлагат занимания, които отпускат нервната система и способстват за изработването на "хормоните на щастието" – серотонин, ендорфин, допамин, окситоцин.

Лесен вариант за влияние на депресията е вкусната храна в приятна компания, разходките и сбирките с приятели, комедийните филми. Човек не бива да остава сам и да се задълбочава в мрачни мисли и стресови ситуации. Специалистите съветват всеки да бъде ангажиран с действия или творене, за да поддържа психиката и да не остава време да изпада в отчаяние.

Учените съобщават, че само в САЩ от зимна депресия страдат над 10 милиона човека. Те изпитват апатия, затвореност и нежелание за комуникация извън дома. Специалистите отчитат януари като месеца с най-много смъртност сред населението.

Снимка: Jakes Health Solutions

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиСпортСнимкиНовиниХранене при...ЛайфстайлАлтернативна медицинаРецептиБотаникаДиетиПсихологияСоциални грижиЛеченияТестовеЗдравни проблемиМедицински изследвания