Начало Здравна медиа Любопитно Екология Установиха, че рибките имат сложна идентичност

Установиха, че рибките имат сложна идентичност

Установиха, че рибките имат сложна идентичност - изображение

Рибките притежават сложна идентичност и реагират спрямо характера си по различен начин на опасности. Това се твърди в ново проучване на специалисти от университета на Ексетър в Англия, цитирано от Франс прес.

Британските специалисти са изследвали рибки гупи от Южна Америка, живеещи в аквариум. Оказало се е, че рибките реагират по идентичен начин на стреса, дори, когато са поставени в различни условия. В непозната за тях среда гупите следват различни стратегии, за да се справят със стресираща ситуация. Проучването показва, че едни от представителите изследват мястото, други се крият, трети бягат.

Том Хауслей, участник в експеримента, обяснява, че са извършени няколко проучвания с рибките гупи. Те обаче винаги са се придържали към определеното от тях поведение.

Британските учени отбелязват, че предстоят изследвания в посока определянето на генетичния дял и дялът, свързан с околната среда, които всъщност диктуват различното поведение на малките представители. Основната цел ще бъде да се установи дали поведенческите стратегии остават същите, непроменени, докато видът еволюира.

Изследването е публикувано във Functional Ecology.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Aquaportal

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноРецептиДиетиПсихологияСнимкиАлт. медицинаЗдравни съвети