Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Ухапвания

Ухапвания

Ухапвания - изображение

от насекоми

Обикновено те са повече болезнени, отколкото опасни. Ухапаното място се зачервява и подува.
Ако пчелата е оставила жилото си, измъкнете го леко с предварително дезинфекцирана пинсета /използвайте спирт 70 градуса/. Внимавайте да не го счупите и малка част да остане в кожата.
След ухапване използвайте крем, който ще предотврати сърбежа. Ако ухапаното място се намира в устата и гърлото, съществува риск от задушаване поради евентуална алергична реакция. Незабавно потърсете медецинска помощ. Носете винаги със себе си лекарство против алергия, което може да помогне, докато търсите лекар.

За да се предпазите:

- Не ходете боси в тревата.
- Не оставяйте сладки напитки и храни за дълго на масата.
- Не носете прекалено ярки дрехи, когато сте сред природата.
- Не се парфюмирайте преди излет.
- Не правете резки движения, когато насекомото ви приближи.

 

от змии

В България има 4 вида отровни змии - пепелянката, каменарката, усойницата и остромуцунестата усойница.

Обикновено на мястото на ухапването за 15 до 45 минути се появяват зачервяване и оток, наред със симптоми като висока температура, коремни болки, студена пот, обща слабост, червени петна по тялото и дори загуба на съзнание.

Можете да разпознаете отровната змия по зигзагообразната лента на гърба й и характерното рогче на челото. Ухапването е едно-единствено и на мястото има две прободни ранички на разстояние половин сантиметър. Ако има поредица от ухапвания, змията не е отровна.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се потърси медицинска помощ. Междувременно се поставя стягаща превръзка над нивото на ухапването, за да се забави оттичането на венозната кръв към общото кръвообращение. Върху мястото се прави студен компрес, който свива кръвоносните съдове и забавя разнасянето на отровата. Не изсмуквайте отровата и не инжектирайте противоотровен серум, защото той може да предизвика тежки алергични реакции. Пренесете ухапания до медицинския пункт - той не бива да стъпва, ако е ухапан кракът.

За да се предпазите:

- Носете ботуши или високи обувки, когато сте в рискова местност.
- Не премествайте камъни, не пъхайте ръце в хралупи.

 

от морски животни

Убождането от морски таралеж не е отровно, но може да се инфектира и да се образува абсцес. Трябва внимателно да се извади шипчето с пинсета и да се дезинфектира мястото.
Морските дракони често се крият в пясъка. Тяхната отрова предизвиква силна болка, от която на ухапания може да му прилошее. Потопете ухапания крак във възможно най-гореща вода, като внимавате все пак да не се изгорите. После дезинфектирайте мястото и вземете обезболяващо. Обадете се на лекар.

Контактът с медузите води до образуване на болезнено зачервяване, но то е опасно само при алергия към тези животни.
Преди всичко не бива да се чешете. Облейте мястото с морска вода, без да търкате кожата, покрийте го с пясък и го оставете да изсъхне. После махнете пясъка с парче картон, така че да остържете останалите инфектирани епителни клетки. Изплакнете и намажете с антисептичен крем.

За да се предпазите:

- В рисковите плажни зони и по скалистите брегове ходете с пластмасови сандали.
- Не влизайте в морето, когато е пълно с медузи.

Още по темата:

3.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияНовиниБотаникаАлтернативна медицинаАнкетиМедицински изследванияКлинични пътекиСпециалистиЛайфстайлРецептиЗдравни проблеми