Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени обвиняват отлежалите храни и сушените плодове за причинители на мигрена

Учени обвиняват отлежалите храни и сушените плодове за причинители на мигрена

Учени обвиняват отлежалите храни и сушените плодове за причинители на мигрена - изображение

Учени от Центъра за изследване на главоболията към американския Медицински колеж „Алберт Айнщайн“ смятат, че отлежалите храни, сушените плодове и авокадото могат да предизвикат мигрена. Те съдържат химикала тирамин, който считат, че е причина за неприятното състояние. Към тях може да се прибавят и виното и шоколадът.

Тираминът се получава при разпадането на една от аминокиселините и може да се открие в човешкия организъм. Той повишава нивото си в тялото, когато консумираме престояла, стара или ферментирала храна. Предполага се, че химикалът задейства някакъв химичен процес, който води до болезнените пристъпи на мигрената.

Учените все още не са установили дали със сигурност отлежалите сирена и останалите храни самостоятелно предизвикват силното главоболие или става натрупване на фактори. Отдавна изследователите подозират, че има връзка между мигрената и хранителните продукти, но за виновници бяха нарочвани предимно кофеинът и алкохолът заради свойството им да свиват кръвоносните съдове.

Друго проучване откри, че микробите, които живеят във вътрешните органи, се свързват по някакъв начин с химикалите в храната и това може да е част от отговора, пише още Обекти.бг.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cbc.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиАлтернативна медицинаСпортЗдравни проблемиХранене при...НовиниИсторияБотаникаЛеченияХрани и ястияЛайфстайлСнимкиДиетиПсихологияАнкети