Начало Здравна медиа Любопитно Екология Учени обявиха, че кучетата са по-умни от котките

Учени обявиха, че кучетата са по-умни от котките

Учени обявиха, че кучетата са по-умни от котките - изображение

Кучетата са по-умни от котките, защото имат двойно повече мозъчни клетки, твърдят учени от Университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси.

Изводите от изследването са на база проучване на невроните на мозъците при някои месоядни животни, като в това число са включени и котките и кучетата. Подобно проучване се прави за първи път за оценка на броя на невроните в мозъка при тези животни.

Резултатите са показали, че кучетата имат около 530 милиона неврона, а котките 250 милиона. Това означава, че кучетата имат биологичната възможност да реагират на определени по-сложни неща от възможностите на котките.

Сравнявахме различните видове хищници, за да установим как броят на невроните в мозъците им са свързани с размера на мозъка. Изследвахме лъвове, мечки, кучета, котки и други. Оказа се, че броят на невроните в кората на главния мозък определя богатството на вътрешното психическо състояние при животните, както и способността им да реагират в своята среда на базата на предишен опит“, коментира проф. Сузана Иркулано-Хаузил, разработила метода за точно измерване на броя на невроните в мозъка.

Специалистите са анализирали екземпляри от хищниците: кафява мечка, лъв, енот, хиена, куче, котка, пор, мангуста. Резултатите са показали, че съотношението на количеството неврони и големината на мозъка при малките и средни хищници е сравнително еднакъв по съотношение с тревопасните животни. Според учените върху тревопасните животни се упражнява еволюционен натиск в развитието на мозъка, за да избягат от хищниците толкова, колкото върху хищниците, за да ги хванат.

Проучването демонстрира също, че при най-големите животни съотношението количество неврони – размер на мозъка, е по-ниско. Специалистите установяват, че мозъкът на голдън ретривърът има повече неврони от хиената или мечката, въпреки че по-големите животни има три пъти по-голям размер на мозъка. Като пример учените прилагат сравнението - мечката е с 10 пъти по-голям мозък от котката, но броят на неврони е приблизително еднакъв.

Проучването е публикувано в Frontiers in Neuroanatomy.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: frontiersin.org
Снимка: gregoriomartinez.mx

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАнкетиЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаСпортНовиниИсторияВидеоСоциални грижиПроизводители