Начало Здравна медиа Любопитно Екология Учени създават гориво от кафе

Учени създават гориво от кафе

Учени създават гориво от кафе - изображение

Гориво от кафе и по-точно от неговите остатъци създават учени от Университета Ланкастър, Великобритания.

Това не е нова идея, но иноваторски е начинът и технологията на производство“, коментира Весна Найденович – Висак, преподавател по химично инженерство.

Екипът от специалисти успява да оптимизира процеса на извличане и създаване на реакция при създаване на гориво в една стъпка. Използва се единствено катализатор и метанол, което спестява химическите остатъци.

Специалистите припомнят, че вече от много растения може да се получи биогориво – от царевица, соя, рапица и други. За сега обаче кафето е едно от най-произвежданите растителни култури в света. Създаването на гориво според новата технология ще бъде полезно от гледна точка на неизчерпаемия ресурс на остатъци от кафе.

Специалистите от Университета Ланкастър се надяват, че по този начин ще могат да помогнат за преодоляването на зависимостта от изкопаеми горива.

Отделно от гледна точка на инвестициите процесът е доста по-евтин“, допълва Весна Найденович – Висак.

Първата цел на екипът от учени са компаниите за кетъринг и кафенетата, след което поетапно ще бъдат включени и домакинствата чрез разделно събиране на отпадъците за кафе.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: obyava.ua


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиРецептиСнимкиДиетиАнкетиАлт. медицинаИсторияСъставкиНовиниХранене при...ЛеченияБотаника