Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Учени с нови доказателства, че белият хляб не е причина за напълняването

Учени с нови доказателства, че белият хляб не е причина за напълняването

Учени с нови доказателства, че белият хляб не е причина за напълняването - изображение

Белият хляб продължава да провокира дебати относно своята полезност и предизвиква учените да открият истината дали вреди на човешкото здраве или че дяволът не е толкова черен, за колкото се представя.

Израелски учени излизат с последна теория, че не е задължително белият хляб да е причина за напълняване. Според тях това е строго индивидуално и зависи от стомашните бактерии, които за всеки човек са характерни.

Учените са изпробвали своята теория върху 40 доброволци, като една част от тях яли бял хляб, а друга – квасен. Резултатът бил, че кръвната захар на хората от двете групи се повишила, но нито една от тях не е увеличила теглото си спрямо другата. Изследвали вида на стомашните бактерии на всеки участник в експеримента и така прецизирали диетата му, което помогнало за нормализирането на кръвната захар.

По статистически данни в последните 40 години консумацията на обикновен бял хляб е намаляла със 75%. Потребителите все повече търсят пълнозърнест, който съдържа повече фибри, и специални хлябове, които се произвеждат от частни фурни.

Снимка: cloudfront.net

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...СпортАлтернативна медицинаДиетиРецептиЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиХрани и ястияНовиниИнтервюта