Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени установиха връзка между язвата и болестта на Паркинсон

Учени установиха връзка между язвата и болестта на Паркинсон

Учени установиха връзка между язвата и  болестта на Паркинсон - изображение

На 111-та среща на Американското дружество по микробиология екип, ръководен от проф. Трейси Teстерман от Държавния университет на Луизиана, представи доклад за ново действие на инфлуенца Helicobacter Pylori.

Според резултатите от научните изследвания, Helicobacter Pylori, която е една от причините за язва на стомаха, допринася също и за развитието на болестта на Паркинсон.

Преди няколко десетилетия, на остров Гуам е проведено изследване поради факта, че някои групи от населението там е с много висок риск от развитие на болестта на Паркинсон. Проучването установи, че семената sagovnikovidnyh от растения, с които се храни редовно местното население, съдържат вещество, което има силни невротоксични ефекти.

В неговата структура има вещество производно на холестерола с няколко групи захариди, а в действителност точно Helicobacter Pylori произвежда подобно вещество.

Връзката между язва на стомаха и болестта на Паркинсон, учените отбелязват още преди 1960 година, когато е станала известна ролята на Helicobacter Pylori в развитието на първото заболяване. Наскоро обаче учените установиха и, че пациенти с болестта на Паркинсон, при които е имало пълно унищожаване на Helicobacter Pylori, също показват леко подобрение.

За да се потвърди връзката учените правят изследване върху лабораторни мишки. Те са били заразени с три различни щама, като изследователите са измерили тяхната двигателна активност и нивата на допамин в мозъка. Учените открили, че при животните, заразени с един от щамовете на бактериите, разследваният индекс значително е намалял 3-5 месеца след инфекцията. При по-млади мишки патологичните промени били по-слабо изразени.

По този начин учените потвърждават категорично, че развитието на заболяването на Паркинсон е причинено от инфекция от Helicobacter Pylori. Въпреки това, не всички щамове на бактерии провокират развитието на болестта, която учените смятат, че може да се дължи на различни фактори - бактериални или имунен отговор.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниНаучни публикацииСнимкиХранене при...ЛюбопитноЗдравни проблемиИнтервютаИсторияВидеоСпортЗдравни съветиЛеченияКлинични пътекиБотаникаАлтернативна медицинаДиетиМедицински изследванияСпециалистиПсихологияЛайфстайлХрани и ястия