Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Физическата активност провокира мозъка да се развива и променя

Физическата активност провокира мозъка да се развива и променя

Физическата активност провокира мозъка да се развива и променя  - изображение

Редовната 30-минутна кардио-тренировка поддържа не само физическото ни здраве, но и това на мозъка. Твърдението е на невролози от Университета в Нова Зеландия, в чиито експерименти са участвали хора в активна възраст.

Резултатите от тестовете показват, че непосредствено след 30-минутна физическа активност, мозъкът е в пъти по-активен. Движението оказва влияние на мозъчната кора, намалявайки производството на гама аминомаслена киселина, чиято основна функция е да успокоява и забавя мозъчната активност. Тези нови данни показват, че движението провокира мозъка да се развива и променя – в неврологията този процес е известен като невропластичност.

Изследването дава още едно категорично доказателство, че спортът подпомага работата на мозъка, подобрявайки способността му да възприема нова информация и да усвоява нови умения.

Неотдавна учени от Харвардската медицинска школа също излязоха с препоръка за увеличаване на спортните занимания като превенция не само на физическото здраве, но и това на мозъка. Резултатите от изследванията им показаха, че по време на спортуване се засилва производството на молекулата ирисин. Повишеното й ниво провокира активиране на гените, които отговорят за интелекта.

Другият извод на учените е, че спортът защитава мозъка от дегенерация и подобрява познавателната функция.

Снимка: jovenyguapa.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСпортПсихологияХранене при...Здравни съветиФизиологияПатологияАлтернативна медицинаСнимкиОрганизацииКлинични пътекиИсторияМедицински изследванияСпециалистиЛеченияБотаникаСпорт и туризъмИнтервютаАнкетиТестовеЗаведенияОбразованиеДиетиНормативни актовеПроизводителиРецепти