Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Химикал от пастите за зъби се натрупва по четките

Химикал от пастите за зъби се натрупва по четките

Химикал от пастите за зъби се натрупва по четките - изображение

Антибактериалният агент триклозан, който се съдържа в някои пасти за зъби, се натрупва по четките. Дори и да сменим пастата, химикалът продължава да се отделя две седмици от приспособленията за устна хигиена, открили учени от Масачузетския университет.

Триклозанът е забранен да се използва в производството на гелове, антисептични сапуни и носни кърпички. Разрешено е влагането му в пастите за зъби, тъй като намалява образуването на плаки и кариеси, както и понижава възпаленията на венците, информира онлайн изданието 24 часа.

Специалисти, начело с Баошан Син, направили изследване, при което били използвани различни пасти и се симулирало миене на зъби с 22 различни четки. Учените установили, че върху над една трета от проверяваните четки се натрупали от 7 до 12 дози триклозан. Най-голямо количество имало върху направените от еластомери приспособления за миене на зъбите.

Едно от доказаните му вредни влияния е върху хормоните при хора и животни, допринася за развиването на резистентност към антибиотици и нарушава функцията на щитовидната жлеза.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: deltadentalia.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛечения