Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ходенето на работа с колело е по-полезно от придвижването пеша

Ходенето на работа с колело е по-полезно от придвижването пеша

Ходенето на работа с колело е по-полезно от придвижването пеша - изображение

Учени от Великобритания доказаха, че придвижването до работа с колело е по-полезно, отколкото пеша. Хората, които го практикуват, намаляват много повече риска да се разболеят от рак или да имат сърдечносъдово заболяване. В изследването са били включени 264 377 души на средна възраст 53 години.

Специалистите са изчислили, че карането на колело понижава вероятността да страдате от злокачествено образувание с 45%, а от сърдечносъдово заболяване – с 46% в сравнение с придвижването с автомобил или с градския транспорт. Ако ходим пеша, влияем само на състоянието на сърцето – с 27 на сто се намалява риска да се развие сърдечносъдово заболяване. Докато по отношение на рака изобщо не се отразява.

Властите трябва да се погрижат и да насърчават по-активното транспортиране до работата, смятат учените. Това може да стане чрез построяването на повече велоалеи и осигуряването на по-добър достъп на велосипедистите.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bicycling.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиДиетиПатологияЛюбопитноНормативни актовеСнимкиЛеченияОрганизацииИсторияХранене при...ФизиологияСпециалистиЗаведенияИнтервютаСоциални грижиКлинични пътекиБотаникаСпорт