Хранителни алергии
Алергичната реакция се получава, когато податливият организъм е изложен на действие на специфичен белтък. Той като тялото възприема този протеин /алерген/ като заплаха, то започва да произвежда специфично вещество антитяло - имуноглобулин.
Независимо, че алергията може да бъде към всякаква храна, следните 8 храни обхващат 90% от алергичните реакции:
МЛЯКО
- Непоносимост към млечната захар - лактоза, наричана лактозна непоносимост. Тя се причинява от липса или дефицит на ензима лактаза, който разгражда лактозата до глюкоза и галактоза. Когато се консумират мляко и млечни продукти, несмилането на лактозата води до нейната ферментация, което причинява отделяне на газове, разстройство и коремни болки. Това налага диета чрез избягване на млякото и всички млечни продукти с изключение на киселото мляко и то само това с живи култури. Непоносимост към някои от белтъците в млякото - като казеин и латоглобулин. Типичните симптоми са подуване, сърбеж, бронхоспазми, треска, падане на кръвното налягане, спазми и разстройство. Да се избягват продукти, съдържащи: казеин, натриев казеинат.
ЯЙЦА
Яйцата са съставени от различни белтъци, много от които са алергени. Четири са главните протеини в белтъка, предизвикващи алергични реакции - овомукоид, овалбумин, ожотрансферин и лизозим. Оvalbumin е главен алерген, 50% от яйчния белтък. Повечето хора са алергични към белтъка на яйцето, но някои имат алергия и спрямо жълтъка. Имената на алергените в яйчния жълтък са аповителенис I, аповителенис VI и фосвитин. Симптомите са алергични ринити, астма, дерматити, гастроинтестинални проблеми.
РИБИ
Тези алергени са по-сецифични и обиковено се свързват с т.нар. професионални заболявания - тоест за хора, чието работно място е свързано с преработка или добив на риба.
СОЯ
Това са алергии към около 15 протеини, съдържащи се в соята. Изследванията показват, че повечето от склонните към соева алергия могат да употребяват продукти, които съдържат соев лецитин или соево олио, тъй като реакциите са с протеините, съдържащи се в соята.
ФЪСТЪЦИ И ЯДКИ
Фъстъците са от семейство бобови, затова не могат да се разглеждат като типични ядки. Алергичите реакции вероятно се причиняват от свързването на протеините във фъстъците с имуноглобулин Е, протеин на имунната система. Понякога следи от тях могат да причинят алергични реакции. Ядките са лешници, орехи, кащу, бадем, кестен, шам-фъстък. Те също съдържат алергени, които могат да предизвикат алергична реакция.
ПШЕНИЧНО БРАШНО
Това са алергии към протеина, намиращ се в пшеницата. Тези алергии се разделят на 2 вида. Общо алергии към житното брашно, които могат да приемат с други продукти, съдържащи глутен и непоносимост към глутен - целиакия - реакция на организма към белтъка в житото - глутен, който обаче се съдържа и в много други животни и растения.
ЧЕРУПЧЕСТИ МЕКОТЕЛИ
Това са алергии към протеини, съдържащи се в мекотелите - миди, скариди, стриди, раци. Най-често алергии се асоциират със скаридите.
За Framar.bg: Списание Софарма
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛЕРГОЗАН 1% крем 18 г СОФАРМА
ФРИЗО Н.А. 400 г
СПЕРСАЛЕРГ капки за очи, разтвор 10 мл
АНТАЛЕРГ УНИМЕД ФАРМА 0.05% капки за очи, разтвор 10 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Лечение на синузит
- Лечение при ларингит
- Лечение при краста
- Лечение при панкреатит
- Лечение при подагра
- Антиаритмични лекарства (лекарства за лечение при аритмия)
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Лекарства за щитовидната жлеза
- Лечение с алопуринол
Коментари към Хранителни алергии