Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Чаят и кафето удължават живота

Чаят и кафето удължават живота

Чаят и кафето удължават живота - изображение

Чаят и кафето удължават живота, тъй като намаляват съединения в кръвта, които увеличават възпаленията и биха могли предизвикат сърдечносъдови заболявания.

"Кофеинът, който се съдържа в кафето, чая и някои напитки, блокира вредните съединения в кръвта", съобщават учени от Станфордския университет, чиито изследвания показаха, че хората, които пият повече кофеинови напитки, имат значително по-ниски нива на възпалителни съединения в кръвта.

Според специалистите възпалените кръвоносни съдове се втвърдяват, което се окачествява като рисков фактор за сърцето. Възпаленията обаче могат да станат причина и за други заболявания.

"Повече от 90 процента от незаразните болести на стареенето са свързани именно с възпаления", категоричен е ръководителят на екипа д-р Дейвид Фърман. Той поясни, че основният вреден химикал, който кофеинът блокира, се нарича интерлеукин-1-бета.

Противовъзпалителни свойства има и съединение, характерно за черния шоколад - теобромин.

Снимка: Monitorul de Vrancea

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиАнкетиРецептиАлтернативна медицинаСъставкиИсторияХранене при...ДиетиЛеченияНовиниБотаникаХрани и ястия