Черешите – чудотворен лек от природата

Черешите – чудотворен лек от природата - изображение
  Черешите са на почит още от дълбока древност. На тези вкусни плодове от край време са се приписвали редица лечебни свойства - от лек за ревматизъм и артрит до храна за спокоен сън. До неотдавна качествата на черешата бяха признавани само от народната медицина, но скорошни изследвания дадоха стабилна научна основа на всички ползи, които ни носят червените плодчета.
Макар да са богат извор на витамини, все пак черешите съдържат по-малко витамин С от ягодите, но наличието на антиоксиданти и други полезни вещества, ги превръща в изключително здравословен плод.

   Черешите съдържат витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин. Тези съставки помагат в борбата с рака, при превенция на сърдечни болести, облекчаване на артритни болки, главоболие, както и при фибромиалгия. Черешите помагат на организма да произвежда мелатонин, подобряват физиологичните и менталните функции.

  • против целулит и бръчки

   Черешите съдържат голямо количество витамин С и цинк, които са много важни за имунната система, също така съдържат фолиева киселина за здравето на сърцето и кръвоносната система, калций за костите и желязо за кръвта. Въпреки това, най-ценни в тях са растителните пигменти, наречени антоцианини. Те укрепват съединителната тъкан и предотвратяват появата на бръчки, тъй като унищожават увреждащите ензими, които състаряват и сбръчкват кожата. Черешите могат да предотвратят образуването на целулит, а антоцианините имат противовъзпалително действие и предпазват от появата на спазми в прасците.

  • против ревматизъм и подагра

   Благотворното действие на антоцианините при болни от ревматизъм и подагра е открито през 1950 година в Тексас от немския лекар Лудвиг Блау. Той самият е страдал от подагра със силни болки, заради които понякога не е можел да се движи без помощта на инвалидна количка.
Веднъж Блау забелязал, че след изяждането на две шепи череши болките му отшумяват. Той започнал проучване с пациенти, които страдат от ревматизъм и подагра и доказал, че черешите намаляват нивата на пикочната киселина и лекуват възпаления.

  По думите на виенския учен Банкхофен, тъмните череши са по-ефективни в борбата с ревматизма и подаграта, защото съдържат повече пигменти.  

  • подобряват храносмилането

   Благодарение на киселините и плродовата захар черешите подобряват работата на стомаха, червата и панкреаса, като по този начин стимулират храносмилането. Освен това тези вкусни плодове са чудесен диоритик, който облекчава сърцето и активира черния дроб и бъбреците.

  • превенция на рак

   В костилките на черешите се съдържа малко количества амигдалин, наричан още витамин B17 или леатрил, за който се смята, че влияе положително върху смаляването на туморите и възпрепятства по-нататъшното развитие на рака, също така помага за облекчаване на болките, причинени от канцерогенни процеси. Някои народи като пакистанския, които отдавна използват амигдалин в храната си, не боледуват от рак. Това е накарало учените да работят в посока проучване на храните, които възпрепятстват развиването и появата на рака. Направените лабораторни опити върху мишки потвърждават теорията, но тези изследвания са все още доста противоречиви, тъй като амигдалинът съдържа цианиден компонент, който е отровен.

  • облекчаване на болката

  Антицианините, които се съдържат в черешите, блокират възпалителните ензими и намаляват болката. 20 череши са 10 пъти по-ефикасни от един аспирин.

  • при камъни в бъбреците

  Не само плодовете на черешите са здравословни. От дръшките им можете да направите чай за по-добро уриниране при камъни в бъбреците. За да приготвите чая, поставете шепа дръшки в литър кипяща вода и варете 2 минути, след което оставете да се охлади за 15 минути.Отцедете чая и отпивайте на глътки през целия ден.

  • за по-здрави кости

  Черешите се смятат за изключително богат източник на елемента бор, който в комбинация с калция и магнезия въздейства изключително благоприятно на здравето на костите.

  • за отслабване

  Черешите съдържат малко калории, нямат мазнини, но имат висока концентрация на вода. Изследванията доказват, че увеличеният внос на вода в организма повишава енергията и ускорява метаболизма. Много хора използват засилената консумация на плодове, богати на вода, каквито са черешите, за отслабване.

  В сравнение с повечето плодове черешите имат много калий и малко натрий, което възпрепятства задържането на течности в организма.

  Черешите са един от плодовете с най-нисък гликемичен индекс.

  Те съдържат комбинация от антиейдж антиоксиданти, богати са на влакнини, витамини А, В и С, съдържат и много минерали, особено калций, желязо и калий. Всяка череша има само 4 калории (една чаша съдържа около 90 калории), имат равни количества въглехидрати и протеини и нямат никакви мазнини!

  Черешите са известни и с това, че пречистват кръвта и повишават енергичността. Достатъчно дълго са се използвали за приготвянето на сладкиши и десерти, сега е моментът да вземем под внимание и другата, здравословната страна на този плод! Затова, насладете се на черешите сега, когато е сезонът им, за да бъдете по-здрави, да изглеждате по-млади и да се чувствате по-добре.
 

 Превод: Деница Пеева

3.6/5 13 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

Черешите – чудотворен лек от природата
Нов код
ОТКАЖИ

СТАТИЯТА е свързана към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival