Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Четенето на глас подобрява паметта

Четенето на глас подобрява паметта

Четенето на глас подобрява паметта - изображение

Четенето на глас подобрява паметта, твърди проучване, направено от учени от университета във Ватерло, Канада. Тяхното становище е, че изговореният на глас текст помага да се съхранят думи в дългосрочната памет. Този процес е известен като „ефект на производството“ и се изразява в двойното действие на говорене и слушане и има благоприятно влияние върху паметта.

Изследователите изпробвали 4 метода за научаване на писмена информация – тихо четене, слушане как някой друг чете, слушане на собствен запис и четене на глас. В проучването участвали 95 души и анализът на резултатите показал, че производственият ефект от четене на глас на самия себе си е най-ефективно.

Съавторът на проучването и председател на Катедрата по психология във Ватерло проф. Колин Маклауд коментира, че когато се прибави активно действие или някакъв производствен елемент към дума, то тя става по-различна в дългосрочната памет и следователно по-запомняща се.

Писането или преписването на текст, каквито извършват възрастните хора при реденето на пъзели или решаването на кръстословици например, укрепват паметта. И изследването потвърждава тази идея.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: understood.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлАнкетиНовиниАлт. медицинаХранене при...ФизиологияСнимкиБотаникаСпортЛечения