Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Човешката миризма е по-неприятна от животинската

Човешката миризма е по-неприятна от животинската

Човешката миризма е по-неприятна от животинската - изображение

Оказва се, че човешката пот е може би една от най-неприятните миризми в животинското семейство. Доказателство за това открили учени от холандския университет Вагенинген като анализирали химическата й структура, съобщава в. „АВС“. Голяма роля за влошаването на миризмата имат и микроорганизмите по тялото ни, които превръщат нелетливите съединения в летливи.

Изследователите сравнили местата, предназначението и секрецията от различни видове човешки кожни жлези с тези на приматите. Очакването било поради приликите с тях и миризмата ни да е като тяхната. Но не се оказало точно така. Ние отделяме с потта си протеини, аминокиселини, урея, вода, млечни киселини, амоняк, соли. Съставки, които в по-голямата си част излъчват миризма. Човекоподобните маймуни отделят повече мазнини заради козината си.

Мнозина смятат, че животните миришат много по-лошо от хората. Разликите помежду им са обаче, първо, че почти всяка част на човека изпуска миризма и, второ, изследвания доказват, че кожата на някои животни излъчват по-малко летливи съединения.

През пубертета настъпва промяната в миризмата на човешката пот. Секрецията на жлезите се засилва и тогава бактериите също се активизират. Учените имат наблюдения и върху влиянието на потта над комарите. Определени вещества в нея ги карат да хапят повече някои хора, информира obekti.bg.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: todayifoundout.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСпортИсторияАлтернативна медицинаХранене при...СнимкиМедицински изследванияЛайфстайлПсихологияФизиологияРецептиНовиниБотаника