Начало Здравна медиа Любопитно Екология Шелфовият ледник Ларсен С напълно ще се отцепи до броени дни

Шелфовият ледник Ларсен С напълно ще се отцепи до броени дни

Шелфовият ледник Ларсен С напълно ще се отцепи до броени дни - изображение

Предстои да се отдели шелфовият ледник Ларсен С до броени дни. Оформила се е огромна пукнатина, която вече е нараснала със 17 километра за периода между 25 май и 31 май. За това съобщават специалисти от проекта MIDAS, които се занимават с изследването на последиците от затоплянето на климата и влиянието му върху шелфовите ледници.

Специалисти от Университета в Суонзи са наблюдавали пукнатината, която е започнала да се формира от декември 2016 г. и продължава от тогава до днес. Остават само 13 километра, за да се отдели ледникът напълно. Пукнатината, която е дълга около 200 км., към момента е насочена към водата и се предполага, че остават броени дни, за да достигне границата. Когато това се случи, един от най-големите айсберги въобще в света, ще се отправи към океана.

Шелфовите ледници са част от ледници и ледени потоци, които плават и едновременно с това подкрепят леда върху сушата зад тях. При постепенното отделяне на шелфовият лед и отправянето му в океана, се получава повишаване на морското равнище. Специалистите не са сигурни какво точно би могло да попречи на отделянето на ледника, но поясняват, че когато това се случи, той ще стане твърде нестабилен. Той ще загуби около 10% от площта си, създавайки айсберг, наподобяващ като Южен Уелс или Делауеър. Изследователите поясняват, че е твърде възможно да се разпадне, както се е случило с шелфовият ледник Ларсен В през 2002 г.

Шелфовият ледник Ларсен се намира по протежението на североизточното крайбрежие на Антарктическия полуостров - едно от най-бързо затоплящите се места на планетата. Това е и причината през последните три десетилетия да се отцепят и други две големи части на шелфовия ледник – Ларсен А и Ларсен В.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: dailymail.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...ДиетиРецептиНовиниСнимкиЛайфстайлСпорт