Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Шоколадът действа като аспирин

Шоколадът действа като аспирин

Шоколадът действа като аспирин - изображение

Консумацията на шоколад всекидневно намалява вероятността от сърдечен пристъп и действа подобно на аспирин, съобщават американски специалисти от Университета “Джонс Хопкинс” в САЩ.

В тяхно проучване са взели участие над 1200 души, които са били с наследствени сърдечни заболявания. Изследването е имало за цел да установи въздействието на аспирина върху тромбоцитите.

Участниците са спазвали определени изисквания преди началото на изследването: спортни занимания, въздържание от напитки с кофеин, отказ от тютюнопушене, сок от грейпфрут, от вино и шоколад. 139 от участниците са били отстранени, поради неспазване на правилата, но са останали под наблюдение.

Резултатите от кръвните анализи показват, че шоколадът и аспиринът въздействат в еднаква степен на тромбоцитите, които предизвикват съсирването на кръвта, съобщават американските учени.

До този извод се е достигнало, благодарение на тези участници, които не са успели да се въздържат от шоколад.

Химичното вещество, което се съдържа в какаото, има подобно действие на аспирин на биохимично ниво. То намалява натрупването на тромбоцити, образуващи тромби, които могат да са причина за фатален карай, заради настъпването на сърдечен пристъп.

Снимка: mirror.co.uk

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияСнимкиЛеченияНовиниАлтернативна медицинаРецептиЛайфстайлБотаникаХрани и ястияХранене при...ДиетиСпортЕ-тата в хранитеПроизводители