Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Шумът от преминаващите самолети повишава кръвното и вреди на сърцето

Шумът от преминаващите самолети повишава кръвното и вреди на сърцето

Шумът от преминаващите самолети повишава кръвното и вреди на сърцето - изображение

Шумът от самолетите разрушава кръвоносните съдове и може да причини здравословни проблеми, които да се проявят напред във времето, са установили изследователи от Университетската болница в Майнц. В продължение на години учените от нея се занимават с вредите, на които са изложени многобройните хора, работещи или живеещи в близост до летище. Те подложили на шум опитни мишки, който по децибели се доближавал до този, който излъчва преминаващ самолет. Веднага стресовите хормони като адреналин, кортизон и норадреналин качили своите нива. При поддържане на високо равнище на тези хормони резултатът е високо кръвно налягане. Експертите забелязали, че шумът от самолетите нарушил способността на вътрешната тъкан на кръвоносните съдове да се саморазширява и това довело до така наречената ендотелна дисфункция.

Преди 4 години същите учени доказали, че при хора с изразена вече исхемична болест шумът от преминаващите самолети действа много силно и вредите върху кръвоносните съдове са ясно забележими, както и влиянието му върху кръвното налягане. Установили са и че през нощта, докато спят хората, ефектите са същите и хормоните на среса се активират.

Заедно с установяването на щетите, които нанася шумът, университетските учени търсят и начини как да спрат влиянието им върху здравето на хората. Засега са установили, че физическите упражнения и лекарствата за сваляне на кръвното налягане и заздравяване на кръвоносните съдове могат да намалят и дори предотвратят вредите. Също така приемът на витамин С може да повлияе на ендотелната дисфункция. Но като основен подход за преборване с шумовото замърсяване остава усъвършенстването на технологиите от самите авиокомпании.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: i.dailymail.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаНовиниЛайфстайлСнимкиБотаникаРецептиХранене при...ОрганизацииПсихологияНормативни актовеИсторияЛечения