Начало Здравна медиа Любопитно Екология Язовир Жребчево е в критично състояние

Язовир Жребчево е в критично състояние

Язовир Жребчево е в критично състояние - изображение

Язовир Жребчево е в критично състояние, нивото на водата спада драстично. Жители на Нова Загора алармират за пресъхнали кладенци южно от язовира. Гражданите настояват за адекватни мерки от страна на институциите, защото това може да доведе до необратими последици за биоразнообразието и природата на региона.

„За последната седмица нивото на водата е спаднало с 10 см. Към момента количеството на водата е 166 млн.м. при общ обем от 400 млн.м. Това се равнява на 41% спад на нивото на водата“, коментира за Дарик шефът на „Напоителни системи“ Пламен Иванов.

Той уточни, че напоителният сезон вече е започнал и Министерството на околната среда и водите е дало разрешение за работа на двете електроцентрали, работещи изцяло не енергодобив.
Иванов изрази притеснението си, защото в момента тече миналогодишен изравнител. Нивото драстично ще намалее, ако и тази година бъде суха. Това ще доведе до изключително ниски нива на водата след приключване на напоителния сезон. Заявените количества са 32 млн.куб. за месец юли и 30 млн. куб вода за месец август. Всеки месец се изпускат по 5 млн. куб. вода за екологията по река Тунджа.

Уведомителни писма са изпратени до Министерството на околната среда и водите.

Спадът на нивото на водата застрашава развъждането на риба и птици на най-големия язовир на територията.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: DarikNewsОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортБотаникаХранене при...Здравни съветиВидеоХрани и ястияСпорт и туризъмФизиологияСнимкиИсторияАлтернативна медицинаНормативни актовеДиетиРецептиПроизводителиЛеченияОрганизации