Начало Здравна медиа Научни публикации Българско научно постижение за зрителния анализатор в американски журнал

Българско научно постижение за зрителния анализатор в американски журнал

Българско научно постижение за зрителния анализатор в американски журнал - изображение

През 2008 г. на конгрес Евромедика в Хановер проф. Марин Маринов и проф. Игнат Игнатов представят електромагнитна концепция за зрението. По-късно през 2014 г. проф. Игнатов и доц. Олег Мосин публикуват концепцията в американския журнал Advances in Physics Theories and Applications.

Зеленият цвят само зелен ли е или също е смес от син и жълт цвят?

Всичко започва през 2008 г., когато двамата български учени разсъждават върху природата за цветовете. За природата слънчевата радиация представлява електромагнитни вълни. В процеса на еволюцията зрителният анализатор на бозайниците започва да различава цветове. Зрителното възприятие е висша нервна функция на възприемане на електромагнитно излъчване на светлинните вълни и така се реализира основната сетивна функция.

Спектрометърът регистрира определен диапазон от електромагнитния спектър. Мозъкът също може да регистрира определен цвят като спектрометър. Човешкото зрение обаче е много по-сложно от техническо устройство. То може да наблюдава сложна смесица от два и повече цвята. Зеленият цвят също може да бъде смес от син и жълт цвят.

Смесване на цветовете чрез събиране

 

Нека да направим експеримент, при който смесваме цветове и човек ги наблюдава. Интересното е, че изглежда, че няма логика в усреднения цвят. Защо като смесим зелено и червено се получава жълто? Смесването на зеления и червения цвят не прави между тях някакъв “усреднен” цвят. Мозъкът го възприема като жълт.

Къде е отговорът на това смесване?

От втората фигура се вижда, че когато се излъчват електромагнитни вълни, които съответстват на зелено и червено, мозъкът възприема “усреднено решение” – жълто. По същия начин син и жълт цвят се възприемат като зелен.

 

Между двойките син - жълт и зелен - червен цвят по Херинг се прехвърля информация. Тази зависимост за “усреднено“ решение е в сила за цветове, към които зрителният анализатор има по-голяма чувствителност. Най-ниска е чувствителността към червения, синия и виолетовите цветове. Например смесването на електромагнитни вълни, които съответстват на син и червен цвят се възприема като виолет. Ако обаче се смесват три и повече цветове мозъкът вече не прави средно решение. Той възприема тази смесица като бял цвят. Това означава, че имаме и различни нюанси на бялото. Черният цвят е свързан с поглъщане на електромагнитни вълни. Той също има различни нюанси.

Анализът за цвят не се определя от дължината на вълната, а е и продукт на нашето съзнание. Ако двама влюбени наблюдават този планински поток в Швейцарските Алпи, за тях сивото ще е цвят на близост и те ще го виждат по-светло. Ако обаче го наблюдава човек, който току що е научил тъжна вест, то сивият цвят ще му навява тъга и чувство за самотност.

Поддържането на зрителния анализатор с употребата на витамини и микроелементи е съществено за зрителното възприятие, особено през зимата и пролетта.

Може да видите българското научно постижение за зрителния анализатор, публикувано в американския журнал Advances in Physics Theories and Applications, тук.

Проф. Игнат Игнатов е член на редакционния екип на следните научни журнали:

1. Науковедение, Русия

2. Наноинженерия, Русия

3. European Journal of Molecular Biotechnology

4. Journal of Medicine, Physiology, Biophysics

5. Journal of Health, Medicine, Nursing

6. Българския научнопопулярен журнал Осем

Автор на над 130 научни публикации в сферата на физиката, медицината, химията, биологията, математиката, нано- и биотехнологиите.

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА