Начало Здравна медиа Научни публикации Косопад – видове, причини, лечение

Косопад – видове, причини, лечение

Косопад – видове, причини, лечение - изображение

Загубата на коса е нормално явление, което се дължи на нормалния цикъл, през който преминава косменият фоликул. Нормално човек губи по около 100 косъма за 24 часа. Косопадът може да стане козметичен проблем, когато настъпи на грешното място, по неподходящо време и на неподходящите индивиди. Винаги трябва да бъдат разграничени загубата на коса от увреждането на косменото стъбло близо до повърхността на скалпа, както е при химическо и физично въздействие върху косата и при някои генетични заболявания, които увреждат структурата на косъма.

Косопадът основно се разделя на два вида:

1. Цикатризираща алопеция – този косопад е необратим и се характеризира с образуване на ръбцова тъкан и увреждане на космения фоликул. Може да се дължи на различни заболявания, травма и други видове увреждания.

2. Нецикатризираща алопеция – този косопад обикновено е обратим и може да се дължи на различни заболявания, прием на някои лекарства, нормалния процес на стареене, начина на хранене или генетична предразположеност, както е при андрогенната алопеция (мъжки тип косопад).

 Косменият цикъл се състои от три фази:

1. Фаза на растеж (анаген – 80% от космените фоликули)

2. Фаза на почивка (катаген)

3. Фаза на отпадане (телоген).

 При хората косменият цикъл на всеки фоликул е независим. Всеки ден отпадат и израстват нови косми. При нарушаване на този баланс и при отпадане на повече косми, отколкото израстват тогава се говори за косопад.

При някои животни косменият цикъл е синхронизизан и всички косми са в един и същи космен цикъл. Поради тази причина козината на животните е по-плътна през зимата и настъпва активено падане на козината през пролетта.

 Най-честите причини за косопад могат да бъдат:

1. Андрогенна алопеция при мъже – нецикатризираща алопеция, което е генетично предопределена. Настъпва след пубертета и засяга различни области от скалпа – челото и горната част на главата. Дължи се на метаболизма на хормона тестостерон в космения фоликул. Космените фоликули на тила и по слепоочията не се засягат от този вид косопад.

2. Андрогенна алопеция при жени – много е сходна на тази при мъжете, но е изразен в по-слаба степен.

3. Алопеция ареата – нецикатризираща алопеция. Характеризира се с поява на добре ограничени, окръглени полета без косми. Счита се, че се касае за автоимунен процес. Наличието на този вид косопад налага провеждането на редица изследвания за откриване на причината. Много рядко може да се засегне и окосмяването по цялата глава и/или тяло.

4. Прием на някои лекарства – алопуринол, варфарин и др.

5. Недохранване.

По-редки причини за косопад могат да бъдат:

1. Някои инфекции – сифилис, гъбична инфекци.

2. Някои кожни заболявания – лупус, лихен планус, кожен рак.

3. Хормонални нарушения.

4. Бъбречна и/или чернодробна недостатъчност.

5. Заболявания на щитовидната жлеза.

Повечето хора забелязват промяната в окосмяването сами, докато се гледат в огледалото, докато се решат... Възможно е промяната да забележи друг човек – близък или фризьора.

Кога се налага да потърсите специализирана помощ?

1. Ако искате да направите изследвания, за да се установи дали има медицински проблем за косопада и ако има да се проведе необходимата терапия.

2. Ако имате голяма загуба на коса ежедневно (>100 косъма) и имате едновременно с това и неразположение.

В повечето случаи загубата на коса не е съпроводена, с каквито и да е оплаквания или заболявания. Ако едновременно с косопада имате и някои от следните симптоми: объркване, загуба на апетит, запек, диария, затруднено дишане, загуба на тегло, повръщане, повишена температура, болка, обриви по кожата консултацията с лекар е задължителна.

Когато имате косопад най-добре е да се консултирате с лекар специалист по кожни болести (дерматолог). Ако е необходимо ще ви бъдат назначени допълнителни изследвания – микроскопско изследване на косъм – за определяне на дебелина, структура, дължина, фаза на растеж; микробиологично изследване; биопсия; изследвания на кръв и др.

Ако косопадът се дължи на заболяване най-добре е да се лекува заболяването. При андрогенна алопеция лечението се съобразява с пола и емоционалния ефект, който предизвиква при всеки един пациент. Днес съществуват много методи и алтернативи за лечение – локално, системно, хирургично. Може да се подбере и подходяща прическа и да се използват специални измиващи и стилизиращи продукти. Това, което може допълнително да помогне, е да се намали травмата върху космения фоликул – силното опъване и дърпане на косата.

Медицинското лечение е различно при различните видове косопад.

1. При андрогенна алопеция най-често се използват препарати, съдържащи Finasteride и Minoxidil. Препарати, съдържащи Finasteride са разрешени за употреба при мъже, а такива съдържащи Minoxidil могат да се използват, както при мъже, така и при жени. При прекратяване на лечението постигнатият ефект може да се загуби.

Все по-голяма популярност придобива и трансплантацията на коса. При този метод се вземат космени фоликули от едно място (обикновено тила) и се поставят на друго, където няма косми.

2. При ареатна алопеция могат да се използват локални кортикостероиди, както и различни ревулзивни и загряващи препарати.

Възможността да бъде спрян косопадът зависи изцяло от причината за него. Ако се дължи на прием на лекарства, прекратяването на приема им води до спиране на косопада. Най-често срещаната причина за косопад – андрогенният косопад се характеризира с това, че веднъж започнал прогресира с хронично рецидивиращ ход. Приложението на Finasteride спира загубата на коса при около 60% от мъжете, а приложението на Minoxidil намалява загубата на коса при 50% от мъжете и жените.

Най-добрата превенция за косопад е ранното търсене на специализирана помощ, за да се открие причината и да се стартира подходящото лечение. В някои случаи това, което се счита за косопад, се дължи просто на използването на бои, сешоар, маша, преса или стилизиращи продукти. В тези случаи може да се постигне добър ефект единствено с подбор на подходящи козметични препарати.

 

За Framar.bg:

3.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА