Начало Здравна медиа Научни публикации Розацея

Розацея

Розацея - изображение

Розацеята е специфично кожно заболяване. Предполага се, че причина за него са анаеробните микроорганизми.

Потвърждение на това предположение е, че вътрешното и външно прилагане на метродиназол води до ефективно повлияване на заболяването. Обикновено обхваща откритие части на тялото. Най-потърпевши са носа и бузите около него. Появяват се червени петна, кожата е опъната, с чувство на топлина. Понякога се наблюдава лек сърбеж. Налице е изразен кожен дискомфорт. Диагнозата е единствено от компетенцията на дерматолог. Сутрин се прилага мехлем, съдържащ клотримазол, обогатен с метронидазол. Нанася се на тънък слой с чиста ръка на кожно променените участъци. Вечер същите тези участъци се третират с цинково масло. Тънкият слой масло пребивава 1-2 часа в зависимост от интензитета на червените петна. След това участъкът, намазан с маслото, се измива с хладка вода и бебешки сапун. Върху измитите участъци се поставя компрес със студен извлек от лайка.

Още по-добре действат кубчета лед от лайковия разтвор. При по-лека форма на розацея вместо мехлем с клотримазол може да се включи латикорт крем. При активна форма на розацея вътрешно се прилагат метронидазол по схема и неорозал таблетки. След отзвучаване на клиничните признаци профилактично се добавя мехлема метроруборил. При интензивно слънчево греене розацеята отново може да се активизира. Ето защо фотозащитно се използва мехлем с голяма поглъщателна способност на ултравиолетовия слънчев спектър.

Така розацеята е под контрол и по-рядко се обостря. Пациентите с розацея трябва да избягват всякаква козметика. Последната често алергизира кожата и провокира заболяването. Розацейните участъци се почистват с чиста вода и бебешки сапун или с аква руборил.

За Framar.bg:

2.9, 10 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА