Начало Здравна медиа Научни презентации Възрастните прекарват 5 простудни заболявания през годината, децата - 10

Възрастните прекарват 5 простудни заболявания през годината, децата - 10

Възрастните прекарват 5 простудни заболявания през годината, децата - 10 - изображение

Грипът и настинките са най-честият здравословен проблем през студените месеци. Установено е, че възрастните прекарват до пет простудни заболявания на година, а децата – двойно повече. Проучване във Франция е установило, че всяко второ дете губи минимум по една седмица от училище заради вирусни заболявания.

След заразяването човек може да носи в себе си вируса на грипа три-четири дни без да се прояви. След това обаче, само за два часа той го поваля на легло. Независимо, че срещу него има ваксина, в България процентът на хората, които се имунизират е под 4. Специалистите допълват, че вирусът на грипа живее във външна среда цели 4 часа. Този факт го прави особено коварен, тъй като се оказва, че човек може да се инфектира в трамвая, ако много преди той да се качи някой болен е кихнал. 

А с грипа шега не бива. При ненавременно или неправилно лечение, заболяването може да провокира пневмония и дори дихателна недостатъчност. За радост, статистиката показва, че тези случаи са сравнително рядко – един на 10 000 болни.

Възпалението на лигавицата на носа могат да отключат синузит, дори конюнктивит.

Независимо, че острите респираторни заболявания, наричани разговорно настинки, са несравнимо по-леки от грипа, това не означава, че са безобидни. Почти винаги те са придружени от хрема, която ако не бъде овладяна може да доведе до редица усложнения. От тях ринитите са относително най-леките. Възпалението на лигавицата на носа и набъбването й – състояния, характерни при хрема, нерядко отключват синузит, а в някои случаи дори конюнктивит. Синузитът е възпалително заболяване на околоносните кухини, които са изпълнени с въздух и лигавица. Те боледуват от същите заболявания, от които и носът. Причината е, че са покрити с една и съща лигавица и са в пряка връзка помежду си. Когато тя е набъбнала в резултат на възпалителен процес, той може много лесно да се пренесе и върху синусите. Продължителното им и неправилно лечение, на свой ред, може да провокира конюнктивити.

Хроничният синузит пречи на качествения сън и почивка.

Въпреки, че синузитът като диагноза не звучи толкова страшно, той може да предизвика редица проблеми. Хората с не лекуван хроничен синузит имат недобро дишане по време на сън, заради което не се наспиват и не могат да си починат. В резултат мозъкът не получава достатъчно кислород, заради което човек диша през устата и се уврежда белият му дроб. Сърцето също се натоварва, защото трябва да изпомпва по-големи количества кръв, тъй като мозъкът получава информация, че няма достатъчно кислород. Затова, от една страна, са уврежданията на сърдечносъдовата система и на белия дроб, а от друга, са усложненията, които настъпват по съседство – например такива на орбитата на окото, които са гнойни и тежки. Има и усложнения, свързани с не лекуван синузит, при които може да бъде засегнат дори мозъка.

За да се избегнат тези усложнения е важно да се вземат навременни мерки.

Отлично средство за симптоматично лечение на назална конгестия е Викс Синекс Алое и Евкалипт, който от скоро може да бъде открит в аптечната мрежа в България. Той отпушва носа  за няколко минути, а действието му продължава до 12 часа. Дълготрайният му  ефект е доказан в проучване, което използва ядрено-магнитен резонанс. Освен съставката оксиметаолин хидрохлорид, която отпупва носа, Викс Синекс съдържа алое, ментол и евкалипт, които носят сувство на свежест и облекчение.

В нашата страна продуктите с марката ВИКС навлязоха с още два от най-силните си продукта. Викс АнтиГрип Комплекс е топлата напитка, която носи облекчение освен на традиционните симптоми като температура, главоболие, болки в тялото, хрема, но така също и неприятната кашлица, която често съпътства грипните заболявания. Продуктът е  подходящ за възрастни и деца над 12 години.

Викс АнтиГрип Макс пък е предназначен за ефективно облекчаване на 5 симптома на простуда и грип, сред които повишена температура, главоболие, болки в тялото, болки в гърлото, запушен нос. Заради максималната концентрация на парацетамол (1000 mg), той е мощно средство срещу простудата и грип.

Статията е с рекламно-информативен характер и е предоставена за публикуване от екипа на  VICKS - България.5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

ПРЕЗЕНТАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПрезентацииЗдравни проблемиТестовеИсторияЛюбопитноЛеченияВидеоЗдравни съветиМикробиологияХранене при...ЛайфстайлСнимкиБотаникаАлт. медицинаИзследванияАнкети