Начало Здравна медиа Научни презентации Новите хлябове на „Симид” - смес от традиция, оригиналност и провокиращи вкусове

Новите хлябове на „Симид” - смес от традиция, оригиналност и провокиращи вкусове

Новите хлябове на „Симид”  - смес от традиция,  оригиналност и провокиращи вкусове - изображение

Български хлябове „Симид” с три златни медала на изложението БУЛПЕК 2016

С три златни медала бе отличен най-големият производител на хляб в България – фирма „Симид” – на изложението БУЛПЕК 2016. Отличията в конкурса „Златен медал” се присъждат след стриктен лабораторен анализ на продуктите и тестове на специализираното жури.

Първият продукт със златен медал на „Симид” е десертно блокче (барче) „Балансирана закускаФит стик“. То представлява комбинация от пълнозърнести брашна, сушени плодове и семена и може да замести едно междинно хранене. Вторият отличен продукт е „Хляб с моркови и семена” – от пълнозърнесто брашно, сушени моркови и слънчогледови семки. Третият е „Пълнозърнест хляб с тиквено семе”, в който са добавени още овесени ядки и слънчогледово семе. Последните два вида хляб вече са в пазарната мрежа. Много скоро до потребителите ще достигне и десертното блокче „Балансирана закуска - Фит стик ”.

От „Симид” отчитат, че все повече хора търсят здравословни и диетични хлябове. „Обикновено здравословното невинаги е вкусно, но ние се стремим нашите здравословни хлябове да бъдат и вкусни. Постоянно разработваме нови продукти за хора, които искат да се хранят балансирано и здравословно, а също и за спортуващи. Нашите търсения са както в полезния за здравето ефект, така и в необичайния външен вид и нови вкусове на хлябовете”, обяснява технологът на „Симид” инж. Емилия Николова.

Характерен пример за здравословен и вкусен хляб е „Пълнозърнестият хляб с тиквено семе”. Той съдържа букет от полезни съставки: пълнозърнесто брашно, тиквени и слънчогледови семена, жива ръжена закваска. Избрано е тиквеното семе, защото съдържа ценни микроелементи – цинк, фосфор, калий, калций, манган, желязо и мед. Неслучайно индианците са го включвали в менюто си и са го използвали в лечителските си практики.

Има сведения, че е било на трапезата още преди 7000 години в Мексико. Другият вид семена в този хляб – слънчогледовите, са добавени заради богатия си витаминен състав и антиканцерогенно действие – предпазват от атеросклероза и от свободните радикали. А с високото си съдържание на влакнини този пълнозърнест хляб поддържа и нормализира работата на стомашно-чревния тракт.

В „Симид” се произвеждат четири нови вида кръгли хлябове. В тях добавят царевично и картофено брашно, сушени домати, семена. Получават се интересни комбинации, които не се срещат често на пазара. Например „Кръглият хляб с картофено пюре и лук” се замесва от пшенично брашно „Добруджа”, вода, картофено пюре, слънчогледово олио, сушен лук, трапезна сол, хлебна мая. Технолозите са се ръководили от изследване на британски учени, според което картофите са много по-полезни за човешкото тяло от така наречените супер храни. В картофите се съдържат сравнително много магнезий, селен, витамин С, витамини от група В и фибри. Добавили са и лук, защото е традиционен зеленчук за българската трапеза и придава усещането за домашно приготвен хляб.

Изпичането на кръглите хлябове става в специална пещ с движещ се каменен под. „От нагретите каменни плочи при тази технология се образува вкусната, хрупкава и златиста коричка на нашия хляб”, обяснява инженер-технологът Емилия Николова. Един от хлябовете, които се пекат на каменните плочи, е ръчният ръжен хляб с тъмна закваска и ечемичен малц.

Освен към иновациите „Симид” се обръща и към старите традиции в изпичането на вкусен български хляб. „Връщаме се към традиционните хлябове – кръгли, ръчни, с усукано тесто, замесени със закваска. Имаме инсталация за производство на жива ръжена закваска по оригинална технология в завод „Симид София”. Ръженото брашно, смесено с вода, ферментира чрез специални микроорганизми. С живата закваска продуктът става по-ароматен, вкусен и свеж. За хлябовете използваме и натурална пшенична закваска. Спазваме българските традиции, но вече разполагаме и с нови технологии, които ни помагат да спазваме едно наистина високо качество” подчертава в края на разговорът ни технологът Емилия Николова.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

ПРЕЗЕНТАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Интервюта