Начало Здравна медиа Научни презентации Седем факта за грипа и настинката, които е добре да знаете

Седем факта за грипа и настинката, които е добре да знаете

Седем факта за грипа и настинката, които е добре да знаете - изображение

Има ли „обикновена“ настинка?

Истината е, че „обикновена“ настинка не съществува. Съществуват повече от 200 вируса, които циркулират непрекъснато около нас, така че и настинката и грипът са вирусни заболявания.

По какво се различават настинката и грипът?

Вирусите, които причняват настинка обикновено се заселват и размножават в оро- и назо-фаринкса, за разлика от тези на грипа, които заразяват носната кухина, ларинкса, трахеята, бронхите и белите дробове.  За разлика от симптомите на настинката, които се развиват постепенно, при грипът началото е много рязко и може да повали човек буквално за 2 часа. Боледуването е много по-тежко и може сериозно да изтощи организма.

Как да различим настринката от грипа?

Грипът и настинката протичат със сходни симптоми. Настинката най-често предизвиква хрема запушен нос, болки в гърлото и по-рядко обща отпадналост, втрисане, главоболие. Настинката отминава за три-четири дни, но някои от симптомите могат да се задържат доста по-продължително, без да ви повалят на легло. Грипът започва със същите симптоми, но те са много по-тежки. Атакува бързо целия организъм и предизвиква болки в тяло, главоболие, втрисане. Температура рязко се покачва, може да достигне до 40 градуса. Един от най-сигурните признаци, че имате грип, а не настинка, са силни болки в мускулите и костите. Освен това при грип често се появява и силна кашлица, която не отшумява с дните, а даже се засилва. При настинка обикновено сте активни и можете дори да отидете на работа, но при грип това е непосилно.

Седем факта за грипа

Как става заразяването?

Има различни начини да се заразите с вирусите, които причиняват простуда или грип.
Единият от тях е пряко, чрез вдишване на малки капчици, които се разпръскват във въздуха при кихане или кашлица. За щастие тези капчици постепенно се разпадат във въздуха. Стоенето на дистанция от заразени хора е сравнително сигурен метод за предпазване от грипна зараза.

Човек може да влезе в контакт с вирусите и косвено, чрез допир със заразени ръце или повърхности. Това се смята за по-разпространеният път на инфекцията.

Изненадващо, целуването не е сред лесните начин за разпространяване на заразата. Изследвания показват, че само 8 % от тези, които са целувани от заразени партньори, се разболяват от простуда.

Колко време човек е заразен?

Най-общо, пациентът е заразен 2 или 3 дни преди началото на симптомите и остава такъв до пълното им отшумяване. Следователно, повечето пациенти са заразни в продължение на около две седмици. Разбира се, колкото повече намаляват оплакванията, толкова повече се „разрежда“ концентрацията на вирусите в организма на болния и толкова по-трудно той може да ги предаде на околните.

За или против комбинираните продукти срещу простуда и грип?

Комбинираните продукти, които съдържат няколко активни съставки, повлияващи различни групи от симптоми, съществуват от много години. Те имат съществени предимства пред моно продуктите, защото осигуряват едновременно действие срещу различни симптоми и ни избавят от необходимостта да пием лекарства с шепи. На българския пазар отскоро има и препарат, който освен срещу „традиционните“ оплаквания като висока температура, болки в гърлото и мускулите и запушен нос се бори и с кашлицата - Викс АнтиГрип Комплекс. Благодарение на една от активните си съставки – guaifenesine, той улеснява отделянето на бронхиалния секрет при влажна кашлица и прочиства дихателните пътища.

Хапче или топла напитка?

Много пациенти не харесват вкуса на топлите напитки срещу простуда и грип и предпочитат да се лекуват с препарати под формата на хапчета. Доказано е обаче, че в над 80% от случаите, топлите напитки имат допълнителен благоприятен ефект върху симптомите на простудата и грипа. Освен това много от тях вече са с подобрен вкус така че освен лечебни, да са и приятни за пиене. Така например Викс АнтиГрип Комплекс е с приятен и свеж вкус на лимон и мента.

Статията е с рекламно-информативен характер и е предоставена за публикуване от екипа на  VICKS - България.

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

ПРЕЗЕНТАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПрезентации