Начало Здравна медиа Научни презентации Хронична венозна болест на долни крайници – клинична картина и профилактика

Хронична венозна болест на долни крайници – клинична картина и профилактика

Хронична венозна болест на долни крайници – клинична картина и профилактика	 - изображение

Хроничната венозна болест на долни крайници е често заболяване , като най-често се проявява с парене в мускулатурата на подбедриците, отоци около глезените, промяна в цвета на кожата и поява на повърхостни разширени (варикозни)  вени .  За да се приеме една вена за варикозна, тя трябва да е удължена , нагъната и разширена. Като фактори за развите на разширени вени на долни крайници са наследствеността, затлъстяването, застоял начина на живот, носене на неподходящи дрехи и обувки, приемането на хормонални препарати, бременността и др.

Засегнати са и двата пола като при  жените този процент се увеличава по време на бременността  и след раждане. Бременноста води до множество физиологични промени в организа на майката, подготвящи я за раждането, една част от които са повишаване на обема на кръвта, промяна на реологията и промяна на скороста на кръвния ток във вените. С напредване на бременноста, увеличеният обем на течности, притискането на абдоминалните вени от нарастващата матка и хормоналните промени са едни от причините за поява на разширени вени на долните крайници .

При много пациенти разширените вени на долни крайници са първично заболяване и може в началото да са само козметичен проблем, като с времето при неправилна профлактика да се задълбочат и да преминат в по тежък клиничен стадии с поява на симптоматика.

Заболявания, свързани със застойна сърдена недостатъчност, нарушена бъбречна функция със застой водят до поява на вторични варици на долни крайници, които са много важен симптом за диагноза и лечение на основното заболяване . С напредването на възрастта или често боледуване от възпалителни заболявания на вените като тромбофлебити,  се появяват структурни промени водещи до разрушаване на клапния апарат и стената на засегнатите вени .

Обикновенно първите симптоми  при хроничната венозна болест на долните крайници са поява на чувство на тежест, мравучкане и парене в мускулатурата на краката, засилваши се в края на деня, поява на мускулни схващания ,крампи, по-често нощем. Появата на отоци около глезените, в началото само вечер, а впоследствие през целия ден, видими, надигнати и болезнени вени по крайниците са симптом на задълбочаване на заболяването . Симптомите на разширените вени се засилват в пролетно-летния период.

Диагнозата се поставя след извършване на клиничен преглед и инструментални изследвания . Поставянето на диагноза разширени вени, започва с внимателния преглед на болния и с разпитване за неговите оплаквания, извършване при необохдимост на някои упражнения  с които се цели установяването на недостатъчност на клапите в самите вени. Няма специфични лабораторни изследвания за установяване на разширени вени. При наличие на възпаление (тромбофлебит), промяната в кръвните изследвания е неспецифична и се изразява основно в поява на повишаване на левкоцитите (левкоцитоза) и ускоряване на утайката (СУЕ). Бърз, безболезнен и ефективен метод за изследване на състоянието на венозната система е ехографското изследване - доплер сонография. С негова помощ може да се оцени състоянието на клапния апарат  във вените, състоянието на съдовата стена , скороста на кръвния ток,  както и да се визуализира евентуално наличието на тромби в съдовете.

Профилактиката за поява и прогресиране на разширени вени на долни краници включва редукция на телесното тегло, избягване на дълго стоене седнал или прав, повече движение – спорт, разходка , каране на колело и др. При пациенти, при които видът на работата им не позволява често движение , носенето на еластични чорапи и извършването на някои упражнения ше подобри състоянието им – изправяне на пръсти – 15-20 повторения, ходене на пети, извършване на въртеливи движения в глезенните стави, леки подскоци и др. Наследственият фактор при хроничната варикоза болест заема голям процент. В профилактиката на такива пациенти е необходимо извършване на профилактичен преглед от съдов хирург. По време на бременност, профилактиката /или ако се налага започване на лечение при поява на разширени вени/ е строго индивидуална .При много пациенти в ранните стадии на заболяването включването на венотоници и лимфокинетици е с добър ефект и се спира или забавя прогресирането му. Дозовият режим  и вида на лекарството е съобразен със стадия на венозна недостатъчност при всеки пациент и наличието или не на придружаващи заболявания .

Безразборното приемане на хранителни добавки , кремове или носене на компресивни чорапи с цел самолечение не е разумно и не е препоръчително.

 Автор на статията: д-р Тенко Тенев, съдов хирург

За консултация с д-р Тенко Тенев

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

ПРЕЗЕНТАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Специалисти