Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Как да разрешите проблемите с говора на детето

Как да разрешите проблемите с говора на детето

Как да разрешите проблемите с говора на детето - изображение

За да научите детето да говори правилно е необходимо да знаете на какво да обърнете внимание още от най-ранна детска възраст.

Всяко нещо има голямо значение за правилния изговор на звуковете. Важен е дори моментът, в който трябва да се махне биберона или когато детето се научава да дъвче и да пие от чаша.

Най-доброто решение при проблеми с говора на малчугана, разбира се, е да посетите логопед.

Кои са звуците, чието изговаряне затруднява децата?

К, Г, Х

Това са т.нар. "гърлени звуци" – к, г, х. Ако забележите, че при изговора на думичките липсва звукът "к", когато детето ви е на повече от година и половина, това означава, че задължително трябва да се консултирате с логопед.

С, Ш

Те се наричат още "съскащи" или "шушкави" звуци и също създават трудности при изговарянето им от малчуганите. Когато децата говорят, те често заменят един звук, който не може да произнесе с друг, който не го затруднява.

Л

Този звук затруднява и голяма част от възрастните. Резултатите са по-успешни, когато на детето му се обърне внимание възможно най-рано.

Р

Този звук е най-трудният в българския език, тъй като е вибриращ. Не е дефект, ако детето не може да изговаря този звук до 3-годишна възраст, тъй като той се появява между 4-5 година от развитието на малчугана.

Какви са причините за неправилното произнасяне на дадени звуци?

Една от причините може да е междузъбен сигматизъм. Това се случва, когато езикът се поставя между зъбите. Децата правят това заради прекалената употреба на биберон, смученето на палеца и т.н.

Пречки за правилното звукопроизношение създава и деформацията на детските зъбки. Възможно е при трудно изговаряне на звука "р" причината да се крие в ленивост на езика, неправилно гълтане или дишане, къса подезична връзка, т.е. когато детето не може да си изплези езика. Късата подезична връзка може да се коригира от специалист.

На каква възраст трябва да се коригира неправилното произношение на звуците?

Ограничение във възрастта на практика не съществува. Човек може да се научи да изговаря правилно "р" дори на 30-годишна възраст. При децата нещата стават много по-бързо, а възрастните изпитват затруднения, защото при тях всичко е въпрос на навик.

Важно е да имате предвид, че ако детето ви има проблеми с произнасянето на звуците, когато започне да се учи да пише и чете, това ще доведе до допълнителни затруднения. Нарушените звуци при произнасяне означават и нарушени звуци при писане.

Когато диктувате на детето си, то чува всичко, запомня го и после си го повтаря наум. Това значи, че дори да чуе думите, които му диктувате, то ги повтаря наум по същия начин, по който ги изговаря на глас. Така се появяват усложненията при писането, защото започва неправилно да заменя буквите.

Своевременното разрешаване на проблемите с говора на детето ще ви спести много грижи след време, затова не ги пренебрегвайте.

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноАлтернативна медицинаСпециалистиНовиниПсихологияЛайфстайлИсторияМедицински изследванияОбразованиеКлинични пътекиСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиСпортОрганизацииИнтервютаБотаникаРецептиХранене при...ЗаведенияНормативни актовеАнкети