Начало Здравна медиа Научни презентации Силицият - природен минерал за здраве и красота

Силицият - природен минерал за здраве и красота

Силицият - природен минерал за здраве и красота - изображение

В морето от здравни съвети, търговски оферти и преоткрити тайни на билки и отвари, все повече търсим и се доверяваме на надежни източници и научно аргументирани предложения.

Биологията, органичната химия и най-вече – съвременната медицина, са уважаваните гаранти за един природен минерал, без който нашето тяло не може да функционира правилно.

Силицият е един от най-разпространените елементи на земята, който в природата се намира под формата на кристал, съдържащ се в гранитните и кварцовите скали. За разлика от минералната форма, в тъканите на растенията, животните и хората се съдържа органичен силиций. В тялото ни той присъства още в ембрионалното развитие, като основната му функция е да подпомага нормалния растеж и развитие на организма. Силицият е жизненоважен елемент с ключова роля в изграждането на структурата на костите, мускулите, редица жлези, черния дроб, слезката и кожата.

Слабо известен е фактът, че с напредване на възрастта, количеството силиций в тялото започва драстично да намалява и най-видимия резултат е стареещата кожа.

Значение на силиция за тялото

Силицият е жизненоважен за правилното функциониране на нашето тяло, защото захранва клетките с основни хранителни вещества и така гарантира здравето на съединителната тъкан – в мускулите, кожата, хрущялите, кожата, ставите, кръвоносните съдове.

Този елемент има решаващо участие в свързването и задържането на вода в клетките на тялото, което му отрежда ключова роля в поддържането на кожата хидратирана, като важна мярка в грижата за забавяне на процесите на стареене.

Под влияние на вредните свободни радикали и с напредване на възрастта, синтезът на нов колаген намалява и в резултат се появяват бръчки. Силицият участва в производството на нов колаген и така допринася за самообновяването на кожата.

Възпалителните процеси са друга причина за остаряването, с която нашето тяло трябва да се бори. Освен необходим за производството на колаген, силицият е и естествено противовъзпалително средство.

Симптоми на недостиг на силиций

С възрастта способността на тялото да складира силиций драстично намалява, затова редовното приемане на минерала от храните, които го съдържат във високи нива, е с решаващо значение.

Симптомите на дефицит на силиций, дължащ се на непълноценно хранене са: слаби или увредени сухожилия и връзки, дълбоки бръчки, проблеми със зъбите и венците, кожни несъвършенства, косопад и коса без блясък и с накъсани, цъфтящи краища, неравни, цепещи се нокти.

Силицият и здравето на кожата

Уникалната способност на минерала да задържа вода в клетките е ключово за хидратирането, възстановяването и обновяването на кожната тъкан.

Естествената му противовъзпалителна функция облекчава тежки състояния като екзема и псориазис.

Ролята му в изграждането на нов колаген осигурява сила, гъвкавост и младост на кожата. Неслучайно отслабващата способност на тялото да синтезира колаген, която започва около 25- годишна възраст, съвпада по време със сериозен срив на количествата на силиций в тялото.

Затова още преди да навършим 30 години е препоръчително да започнем да осигуряваме на своята кожа допълнително силиций – като превенция на появата на фини линии и първи бръчки.

Съвременната естетична медицина предлага достъпен и безболезнен начин за снабдяване на кожата с органичен силиций – апаратната мезотерапията, която дава отлични резултати, както за естествено подмладяване на повехналата кожа, така и като ефикасна първа грижа срещу стареенето.

Повече за апаратната мезотерапия със силиций можете да научите тук - https://www.aestheline.com/mesotherapy-info/

Публикация с рекламно-информативен характер, предоставена от екипа на клиника  AESTHELINE.
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

ПРЕЗЕНТАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СъставкиАлт. медицинаЕ-тата в храните