Начало Здравна медиа Научни презентации Тайната на козунаците

Тайната на козунаците

Тайната на козунаците - изображение

Процесът на приготвяне на великденския козунак е дълъг и изисква знания и опит, но резултатът със сигурност си струва. Добрите кулинари напомнят, че месенето на козунак е тайнство - трябва да го правим в добро настроение и тишина. Какво е необходимо да знаете, за да се получи козунакът бухнал и вкусен?

Стаята, в която приготвяте козунака, трябва да бъде топла и без течение. Предупредете близките си да не влизат в кухнята, докато приготвяте козунака, затоплете добре и затворете вратата. Така тестото по-бързо ще втаса и бухне.

За замесване на тестото използвайте „жива” (прясна) мая - тя ускорява процеса на втасване. Ако не разполагате с такава, вземете суха с маркировка „активна”.

Непременно пресейте брашното няколко пъти - така козунаците ще се получат по-пищни. Причината е, че при пресяването брашното се насища с кислород. Използвайте само брашно от високо качество.

Маслото за козунака трябва да е прясно и истинско. Разтопете го предварително и оставете малко да престои - така тестото ще е по-гладко и еластично. 

Отделете белтъците от жълтъците много внимателно, тъй като частички жълтък в белтъците ще попречат на пищността при разбиването.

Месете тестото достатъчно дълго - това също спомага за насищане с кислород и надигане на козунаците при печене.

Не забравяйте да добавите ванилия, лимонова кора, захаросани плодове, стафиди - тези дребни детайли съществено подобряват вкуса на козунаците.

 Тестото не бива да е твърде стегнато - в противен случай бързо ще натежи и козунаците ще станат твърди. Но също така не трябва да е и прекалено меко, тъй като козунаците ще станат плоски. За да го избегнете, е добре да последвате и останалите съвети на нашите колеги и приятели от списание „Рецепти за здраве“. В техния празничен брой, който е на пазара от 5 април, ще откриете над 70 изпробвани рецепти, които да направят великденската ви трапеза перфектна. От новия брой на списанието ще научите още:

 -        Какви са тайните на най-вкусното агнешко?

-        Как да боядисате уникални яйца?

-        Как ни съветва да се храним прочутият натуропат графиня Волфскил?

-        Какви са кулинарните традиции за Великден в другите страни?

-        Признатата за четвърта в света като фууд стилист Ева Тонева разкрива своята невероятна история и предоставя на читателите някои от своите прочути рецепти.

-        6 идеи за нискокалорична вечеря.

-        Меню за силно сърце и бърз ум...

...както и рецепти, които са бързи, лесни, уникално вкусни и пазят вашето здраве!

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

ПРЕЗЕНТАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПрезентацииРецепти