0 продукта

Любопитно

Бял имел - женската билка

Бял имел - женската билка - изображение

от дата: 19-01-2011 г.

Белият имел представлява полупаразитно храстче, с месести листа и дребни цветове. В съвременната медицина се използват листата заедно с клонките или само листата. Те се берат през март и април.
Белият имел съдържа витамин С, смолисти вещества, холин, флавоноиди, танин, олеанолова киселина и вискотоксин.

Понижава високото кръвно налягане и нормализира ниското. Белият имел неслучайно е наричан женската билка, защото е особено важен за болните от остеопороза и за профилактиката й, тъй като спомага за натрупване на калций в костите. Освен това тази билка има отличен ефект върху вегетативната нервна система и много помага при хормонален дисбаланс при жените в период на менопауза или за дните около цикъла, тъй като елиминира неприятните симптоми, свързани с предменструалния синдром.

Освен това, макар и по-слабо, белият имел действа противокашлично, против гърчове, има и успокояващо действие. Спомага за съсирването на кръвта и разширява кръвоносните съдове.

Белият имел оказва успокояващо действие, забавя сърдечния ритъм, подобрява сърдечната дейност, тонизира миокарда. Билката се дава при маточни кръвоизливи, кръвотечения от носа, много продължителна менструация или кървящи хемороиди. Намира приложение и като средство против гърчове, при треперене на ръцете, при заболявания на нервната система, при главоболие, невралгии, при хронични заболявания на ставите. Белият имел се използва дори при някои ракови заболявания.

 

Приемайте го като студен извлек или отвара

За да приготвите извлек - две чаени лъжички бял имел се заливат с 200 мл студена вода и се оставят да киснат 12 часа. След това сместа се прецежда и извлекът се изпива сутринта. Същата билка се залива със същото количество вода и извлекът се изпива вечерта.

За отвара - 1 супена лъжица от билката се залива с 300 мл кипяща вода и се вари в продължение на 5 минути. Оставя се да кисне 30 минути, прецежда се и се пие 3 пъти на ден по 80 мл след ядене.

За www.framar.bg от: списание Здравен журнал

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 4.4, 39 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Бял имел - женската билка" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Бял имел - женската билка"

Близки по темата: Бял имел - женската билка

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.