Нитратите в българските зеленчуци са десет пъти повече от допустимото

Нитратите в зеленчуците в България са десет пъти повече от допустимото според нормите на Световната здравна организация, алармира инж. Лазарина Герова, управител на частна лаборатория за контрол на зеленчуците и плодовете.
Европейските изисквания, които спазва и нашата страна, са със значително по-висока граница. За спанака в момента и през лятото горната граница за съдържание на нитрати е 2500 мг/кг, докато тази на СЗО е 250 мг/кг.
За малките деца допустимото ниво е 50 мг/кг продукция според световната организация. Подобно е положението и при другите видове зеленчуци, които се контролират. През миналата година и от началото на тази няма хваната нито една партида с нитрати над допустимото.
В България има мониторингова програма за съдържанието на нитрати. Правят се изследвания за съдържание на нитрати в салати и марули, рукола, салата айсберг и пресен и замразен спанак и детски пюрета на зеленчукова основа. В регламент 18 81 са указани максимално допустимите количества на някои замърсители в храните.
За марулите от оранжерия нормата през зимата е 4500 мг/кг, от 1 април границата пада на 3500 мг на кг за стоката от парници и до 2500 мг на кг за полските.
Нормите, определени в европейското законодателство, са за пет групи зеленчуци, които са най-рискови.
По думите на инж. Герова непрекъснато се увеличава нивото на замърсяване, а производителите няма как да проверят какво има в зарзавата. Тя твърди, че изключително много се злоупотребява и с понятието биопродукти, защото те може да са пълни с нитрати, въпреки че са подхранвани само с естествени торове.
"Въпросът не е какъв е видът на тора, а дозата", категорична е Герова. Биопроизводството се базира на естествените торове, но ако те се предозират, замърсяването може да бъде опасно колкото е при изкуствените.
Коментари към Нитратите в българските зеленчуци са десет пъти повече от допустимото