Няколко причини да не изхвърляме люспите на лука

Лукът чисти холестероловите плаки в кръвоносните съдове, а люспите подобряват сърдечната дейност.
Луковицата е богата на фруктани - вещества, които стимулират нарастването на стомашната флора, а люспите на много полезни фибри и фенолни съединения, притежаващи мощни антиканцерогенни свойства.
Според учените лучените люспи трябва да се използват за производството на полезни хранителни добавки.
Годишно в Евпропейския съюз домакинствата и промишлените предприятия изхвърлят близо 500 хиляди тона люспи от лук.
Ето за какво се използват още лучените люспи:
- за блестяща и здрава коса - една шепа люспи се залива с чаша вода, оставя се да ври 10 минути, след като изстине, полейте с нея измитата вече коса;
- хипертониците ще подобрят състоянието си, ако всеки ден пият чай от лучени люспи;
- за подобряване на общото здравословно състояние пийте всяка вечер преди лягане чай от лучени люспи - варете шепа от тях в чаша вода 10 минути, прецедете и изпийте.
Коментари към Няколко причини да не изхвърляме люспите на лука