Начало Здравна медиа Здравни новини Бебе, заченато ин витро с ДНК на трима различни родители, се роди в Украйна

Бебе, заченато ин витро с ДНК на трима различни родители, се роди в Украйна

Бебе, заченато ин витро с ДНК на трима различни родители, се роди в Украйна - изображение

Бебе, заченато ин витро с ДНК на трима различни родители, се роди в Украйна.

"Усъвършенстваната технология за ин витро оплождане се използва за първи път в страната", подчерта директорът на специализирана клиника в Киев и поясни, че детето е заченато с ДНК на майката и бащата, които не могат да имат деца, и на жената-донор на яйцеклетка посредством технология, наречена "пронуклеарен трансфер".

"Това е първото ин витро оплождане чрез "пронуклеарен трансфер" в страната. Майката е здрава жена на 34 години, която обаче в продължение на 15 години е правила неуспешни опити за забременяване, включително и ин витро", заяви директорът на клиниката за асистирана репродукция в Киев д-р Валери Зукин.

Той поясни, че методът, представен през юни в научното списание "Нейчър", има за цел да бъдат избегнати в максимална степен тежки митохондриални заболявания при ин витро оплождането.

За да бъдат избегнат заболяванията, предавани предимно от жените, учените от години разработват различни методи за ин витро оплождане от трима родители - баща, ядро на яйцеклетката и яйцеклетка без ядро от жената - донор.

"Пронуклеарният трансфер" се състои в това да се вземе ядро от яйцеклетката на бъдещата майка и да се оплоди със сперма от бащата, а след това да се пренесе в здрава донорска яйцеклетка, на която предварително е извадено ядрото. По този начин се получава оплоден овоцит, който съдържа генетичните характеристики на двамата родители, но също така и митохондриално ДНК от жена-донор. След тези процедури оплодената яйцеклетка се имплантира в матката на майката.

Първото бебе в света с трима родители се роди в Мексико през 2016 година.

Снимка: Fortunegreece.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайл