Начало Здравна медиа Здравни новини Безжичен стетоскоп ще измерва температура и ще записва хрипове у дома

Безжичен стетоскоп ще измерва температура и ще записва хрипове у дома

Безжичен стетоскоп ще измерва температура и ще записва хрипове у дома - изображение

Компактен стетоскоп, наречен StethoMe може да улесни живота на родителите. Безжичното устройство се допълва с приложение за мобилен телефон. Следвайки инструкциите на екрана на смартфона, родителите ще разберат къде точно върху тялото на детето да поставят стетоскопа. От своя страна устройството ще определи сърдечния ритъм, ще измери температурата и ще запише звуците, които се издават при дишане. Така на практика родителят веднага ще знае, ако детето му има хрипове в белите дробове.

Изкуствен интелект ще анализира събраните данни. Той е обучен благодарение на огромната база данни на пациенти с различни респираторни проблеми. Резултатите от измерването се появяват на гърба на устройството и именно те дават информация за възможен здравословен проблем. Данните могат да бъдат изпратени на смартфона, откъдето ще стигнат и до лекаря на детето.

Автори на изобретението са учени от полския Университет „Адам Мицкевич“. Основната цел на екипа е бъдат улеснени както родителите на деца с астма, така и всички останали. Изследователите твърдят, че са тествали успешно StethoMe на пациенти в няколко болници.

В настоящия момент усилията им са насочени към създаването на прототип, който да се пусне в производство. Единственият проблем, пред който полските учени са изправени, е липсата на инвеститори. Те обаче са убедени, че ще успеят скоро да се справят с тази пречка и ще намерят финансиране.

По статията работи: Гергана Караилева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиИсторияФизиология