Начало Здравна медиа Здравни новини Близо 2000 наши сънародници умират годишно от усложненията на грипа

Близо 2000 наши сънародници умират годишно от усложненията на грипа

Близо 2000 наши сънародници умират годишно от усложненията на грипа - изображение

Доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари и национален консултант по обща медицина, заяви, че близо 40 000 души на Стария континент годишно умират от усложненията, които причинява грипът, а в нашата страна, макар да липсва подобна статистика, броят им е около 2000.

Според него ваксината е най-сигурното средство за защита, въпреки че няма стопроцентова гаранция срещу разболяването от грип. Но се смята, че болестта не протича толкова тежко и могат да се избегнат опасните усложнения. По негови думи най-подходящото време за ваксинация срещу грипните вируси е октомври-ноември.

Децата най-тежко изкарват заболяването, при тях вероятността да се разболеят е около 30%. Това е така заради по-слабата им имунна система и липсата на антитела срещу щамовете. При възрастните шансът е 1:5. Хората, които вече не са в активна възраст също са по-застрашени, защото страдат от повече хронични болести.

Нагласата, че най-лесно и бързо човек може да се зарази с грип по въздушно-капков път в присъствието на болен, се променя, тъй като се доказа, че вирусите могат да оцелеят до 48 часа върху твърди повърхности и 8-12 часа върху кърпички, салфетки и по ръцете. Това увеличава възможностите им за инфектиране.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: observerxtra.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноОрганизацииКлинични пътекиЗдравни съветиМикробиологияХранене при...ПрезентацииЗдравни проблемиЛайфстайлВидеоСнимкиАлт. медицинаЛеченияТестовеБотаникаИсторияИзследванияАнкети