Брюксел въвежда изискване за информация в ресторантите

Брюксел ще сложи етикет и на супите. Скоро Евросъюзът ще задължи ресторантите да броят калориите в менюто си. И да сервират обяда заедно с информация за енергийната стойност на блюдата и техния състав - мазнини, въглехидрати, захари, белтъци и сол.
Това предвижда проектът на Регламент за предоставянето на информация за храните на потребителите в страните на ЕС, който предстои да бъде одобрен от Европарламента, обясни за "Стандарт" доц. д-р Веселка Дулева, шеф на секция "Хранене и обществено здраве" в Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ).
Ресторантьорите ще са длъжни да съобщават и за наличие на алергизиращи съставки. С това изискване ще се съобразяват и търговците, които предлагат стоки в насипно състояние - без постоянни опаковки.
Ескпертните комисии от различни страни са предложили новите етикети да бъдат с по-едър шрифт. Скоро потребителите няма да търсят лупа, за да разчетат буквите от 1,5 мм на етикета, обещават от Брюксел.
Коментари към Брюксел въвежда изискване за информация в ресторантите