Начало Здравна медиа Здравни новини Българските пациенти стоят малко дни в болница, но по-често ги хоспитализират

Българските пациенти стоят малко дни в болница, но по-често ги хоспитализират

Българските пациенти стоят малко дни в болница, но по-често ги хоспитализират - изображение

България заема втора позиция по показател среден престой в болница в ЕС. Българските пациенти престояват в лечебно заведение средно 5,3 дни, а Холандия води в това отношение – болните стоят в болница 4,5 дни, показва статистика, изнесена от Евростат.

Тенденцията е средният престой в лечебно заведение да намалява както в нашата страна, така и в ЕС. Например през 2011 г. той бил 6 дни в България, а през 2015 г. – 5,4 дни. Пациентите в Чехия стоят в болница най-дълго – 9,6 дни, следващи в класацията са в Хърватия, където болните престояват 9,3 дни, във Франция – 9,1, а в Германия – 9.

В същото време нашата страна е на първо място по хоспитализации според данните на Еврокомисията за 2017 г. Цифрите показват, че те са повече от 320 случая на 1000 души население. След нас е Австрия с над 250 хоспитализации на 1000 души. Средният показател за целия ЕС е близо 170 на 1000. В България лечебните заведения разполагат с една от най-големите бройки легла за активно лечение, като на 1000 души се падат 6 легла, а за ЕС е средно 4,2 на 1000.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияСнимкиХранене при...Здравни съветиИсторияЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлИнтервютаКомпании и организацииОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиАптекиАнкети