Начало Здравна медиа Здравни новини Валери Симеонов: Държавата трябва да стимулира раждането на трето дете

Валери Симеонов: Държавата трябва да стимулира раждането на трето дете

Валери Симеонов: Държавата трябва да стимулира раждането на трето дете - изображение

Тенденциите в демографията могат да се променят, ако държавата поеме своята отговорност, в това число и финансова, за стимулиране на раждането на трето дете в семейство. Това заяви днес вицепремиерът Валери Симеонов на кръгла маса, организирана от парламента, на тема „Демографски тенденции и процеси в България".

Броят на семействата с три деца в България е много малък. Обикновено българското семейство си позволява едно до две деца. Трето дете се превръща в тежест, най-вече поради финансова невъзможност за отгелждане.

Според Симеонов насърчаване на раждането на трети член на семейството може да се стимулира финансово чрез поемане на таксите за детска градина, учебни материали, помощи за дрехи и други. Той посочи, че вече са предприети решения в тази посока, които ще бъдат заложени в съвместната управленска програма с хоризонт 2020 г., въпреки че все още не е съгласувана. Една от тях е премахване на ограниченията за броя на ин витро процедурите. Друга мярка е предлагането на младите семейства възможността да получат жилище срещу безлихвени или нисколихвени кредити, както и привличането на българските диаспори чрез предлагане на работа. Така могат да се привлекат не малко хора с българско самосъзнание от Украйна, Молдова, Македония и Западните държави за възстановяване на ръста на населението. Отпускането на държавни стипендии могат да се ангажира и за българи, следващи извън страната.

По думите на Симеонов не бива да се подценява и здравето на възрастните хора. Необходимо е в тази посока да се предприемат мерки за превенция на заболяванията, а не да се лекуват вече възникнали болести. Такава профилактика би удължила живота на хората. Обсъждат се промени в посока на неизолиране на хората в пенсионна възраст от трудовия процес и икономиката.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: DarikNews

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниЛайфстайлЛюбопитноИсторияДиетиЗдравни съветиСпортХранене при...БотаникаФизиологияКлинични пътекиЛечения