Начало Здравна медиа Здравни новини Великотърновският дентален център вече разполага с 3D скенер

Великотърновският дентален център вече разполага с 3D скенер

Великотърновският дентален център вече разполага с 3D скенер - изображение

Денталният център във Велико Търново вече разполага с 3D скенер. Предимствата на новата образна диагностика са, че облъчването на пациентите е много по-малко в сравнение с досегашната апаратура, а информацията на снимката е по-голяма и дава триизмерен образ, обясни д-р Димитър Йовчев, гл. асистент в катедрата по образна и орална диагностика към факултета по дентална медицина в София.
Освен това всеки зъболекар чрез триизмерно изображение може да види какво е състоянието на един разрушен зъб вътре в челюстта и после да планира хирургична дейност.

Основната сила на 3D скенера е в имплантологията, но апаратурата се използва и за диагностика на дълбоко фрактурирани зъби, в ортодонтията и други, каза д-р Йовчев. Той подчерта, че в страната има само няколко такива 3D скенера и истински късмет е за великотърновци да имат такава придобивка.

Апаратурата е финландско производство и струва над 200 000 лв. Когато на пациента е необходима панорамна снимка на зъбите, тя е безплатна за него, тъй като се поема от здравната каса, обясни д-р Мая Грашкина. Ако проблемът изисква по-специализирана диагностика заради сериозни заболявания на лицево-челюстния апарат, тогава снимките са платени. Те струват от 40 до 150 лв.

За Framar.bg:

2.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА