Начало Здравна медиа Здравни новини Все повече млади хора са покосени от депресии и нервни кризи

Все повече млади хора са покосени от депресии и нервни кризи

Все повече млади хора са покосени от депресии и нервни кризи - изображение
Началникът на Спешно отделение към МБАЛ - Благоевград заяви, че все по-често в Спешно отделение постъпват млади хора с нервни кризи. Почти всяка вечер спешните екипи оказват помощ на хора с депресии и неврози, като сред тях преобладавали тийнейджъри и студенти.

Поводът а коментара му е инцидентът с тийнейджърка, която след скандал с гаджето си получи нервен срив и припадна в центъра на Благоевград. 

16-годишната Ива П. била на дискотека с приятели вчера вечерта. Възникнал спор и гаджето на момичето се сбил с друго момче заради нея. От силния стрес девойката получила нервен срив. Незабавно й е била оказана първа помощ на място и с линейка е транспортирана до Спешно отделение на благоевградската болница, където е стабилизирана и освободена.

„Пациентката бе приета със симптоми на задушаване и сърцебиене, в конкретния случай нервният срив е реакция от преживяния стрес", каза д-р Рабаджийски, който оказал първа помощ на момичето.
Шефът на Спешна помощ коментира още: „При оказване на лекарска помощ се установява, че няма физическа причина, а тревоги и страдания, те водят до срив, който се отразява на много органи. Симптомите са безпричинно изпотяване на ръцете, сърцебиене, задушаване и припадане. Възвожно е и рязко събиране на границите на кръвното налягане. Обикновено първите признаци не се осъзнават в началото и хората ги подценяват".

„Причините за изпадането в нервни кризи трябва да се търсят по-назад. Младите хора не споделят проблемите с родителите си, често не срещат разбиране, общуват с връстниците си чрез социалната мрежа, не спортуват активно, избягват разходите на открито. Момичетата страдат, че са пълни, и се опитват да подражават на фолкпевиците. Мислите и емоциите през деня остават скрити, но при стрес всеки реагира различно", добави още лекарят.

При тревожни състояния своевременно потърсете лекарска помощ, споделяйте с близките си, защото "корените" остават и се задълбочават, съветват медиците.

За Framar.bg:

3.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА