Начало Здравна медиа Здравни новини Гастроентерологичното отделение на видинската болница остана без завеждащ лекар

Гастроентерологичното отделение на видинската болница остана без завеждащ лекар

Гастроентерологичното отделение на видинската болница остана без завеждащ лекар - изображение

  На 3 май ще се състоят преговорите за увеличаване на заплатите между здравните работници и ръководството на видинската болница "Света Петка". По време на вчерашните преговори ръководството на болницата не представи предложение с колко могат точно да ни увеличат заплатите, съобщи Павлина Павлова, председател на синдикалната организация на федерацията на здравните работници към КНСБ в болницата. Според нея вероятно няма да се вдигнат заплатите на медицинските сестри до 440 лева и на лекарите до 650 лева, които са определени в националния колективен трудов договор. В момента медицинските сестри получават между 216 и 230 лева. "През месец юни ще има нови заплати на сестрите в страната и ние пак ще взимаме наполовина по-малко от останалите", посочи медицинската сестра.
Д-р Светла Бежанова, завеждаща "Гастроентерологичното отделение" на видинската болница, напуска лечебното заведение. Тя е специалист с много сертификати и над 30-годишен стаж. От 18 май в отделението остават само двама лекари. "За нашата болница има някакви стандарти - една болница може да съществува с трима гастроентеролози. С напускането на д-р Бежанова няма да може да се работи по клинични пътеки, защото няма необходимия персонал. Отделението няма да се закрие, но няма да може да работи на пълен капацитет. Рентгенов лаборант също напуска видинската болница", уточни Павлина Павлова.

  Тя коментира, че на проведените вчера преговори са искали малко повече средства да съдържат ваучерите за храна. "Беше решено ваучерите да са със суми - 2 лева за дневно и 3 лева за нощно дежурство. Те обаче ще влязат в сила след 15 септември. Отпадна исканата от нас застраховка за трудова злополука, защото ръководството обясни, че няма средства за допълнителни застраховки. Решението си ръководството на болницата аргументира с факта, че при трудова злополука се дават обезщетения. От наша страна направихме много компромиси, за да протичат нормално преговорите. Но при обсъждането на заплатите много малко компромиси ще направим", каза още Павлова.

За Framar.bg:

2.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА