Начало Здравна медиа Здравни новини Глобално изследване посочва кои са най-честите фактори, причиняващи смърт

Глобално изследване посочва кои са най-честите фактори, причиняващи смърт

Глобално изследване посочва кои са най-честите фактори, причиняващи смърт - изображение

Световно изследване, наречено „Глобалното бреме на болестите“, проследява как се променя продължителността на живота на хората и какво най-често причинява смъртта им. В него са участвали 2500 учени от 130 държави, пише 24 часа, цитирайки Ройтерс и Франс прес.

Като цяло продължителността на живота се е увеличила с 14 години. През 1970 г. е била 58,4 г., а през 2016 г. вече е 72,5 години. Жените живеят средно 75,3 г., а мъжете – 69,8 г. Най-дълголетни са японците, които имат средна продължителност на живота 83,9 г. Изследователите отчитат, че за първи път смъртността при децата до 5-годишна възраст е паднала под 5 млн. За сравнение през 1970 г. тя е била 16,4 млн.

През миналата година са регистрирани 54,7 млн. смъртни случаи. Причините за 72 на сто от тях са незаразни болести като диабет или сърдечносъдови заболявания. Само последните са предизвикали смъртта на 9,48 млн. души. Фактори като прекалена употреба на сол и лошо хранене са довели до кончината на над 10 млн., което е 18,8% от общата годишна статистика на смъртността. Като такова се определя хранене, в което липсват плодове, зеленчуци, зърнени храни и рибни продукти. Друг сериозен причинител е тютюнопушенето, което годишно е повод за смъртта на над 7 млн. души.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wp.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлДиетиАнкетиИсторияСъставкиСоциални грижиЛеченияХранене при...